Grunberg? Wél goed!

import de kring 30 jul 2010 Cultuur

Schrijver en presentator Jelle Brandt Corstius is niet tevreden over de column van zijn voormalige zwager op de één van de Volkskrant. In Nieuwe Revu zegt de broer van Aaf, columniste op de achterpagina van van datzelfde dagblad en ex van Grunberg: “Ik heb een proefabonnement op de Volkskrant genomen voor de columns van m’n zus, maar ook omdat ik de laatste jaren geen Nederlandse kranten gelezen heb. Niet dat ik de Volkskrant een goede krant vind. Die stukjes van Grunberg zijn helemaal verschrikkelijk.”

Gefundeerde mening of rancune? We gingen op onderzoek uit.

Volgens rascolumnist Luuk Koelman, die ook lesgeeft in columns schrijven, heeft Grunberg een moeilijke baan. “Er is niets lastiger dan in 150 woorden je punt te moeten maken. Dat lukt in de Volkskrant ook niet altijd. Er hoeft maar een half woord verkeerd te staan en het is gelijk kut. Soms is het geniaal, soms denk je als lezer: wat wil je nu eigenlijk zeggen?”

Pieter Steinz, chef boekenbijlage bij NRC Handelsblad, is zeer te spreken over de stukjes van Grunberg. “Ze vallen me zeker niet tegen. Natuurlijk zijn ze, zoals alle dagelijkse columns, wisselend van kwaliteit. Maar de goeie zijn ook gelijk heel erg goed. Zijn schrijfstijl leent zich, ook in zijn romans, uitstekend voor columns. Dat hebben ze goed gezien bij de Volkskrant.” De enige kritiek die Steinz op de column heeft is de plaats ervan. “Als tabloid zou ik niet iedere dag met een column op de voorpagina willen komen. Maar dat heeft niets met de inhoud te maken.”

Reageer op artikel:
Grunberg? Wél goed!
Sluiten