In memoriam

import haagse post 30 jul 2010 Politiek

Aardig weetje van Binnenhof-veteraan Jaap Jansen (EenVandaag): “Vonhoff was een dag vóór de oprichting al lid van de VVD. De Amsterdamse afdeling startte een dag eerder dan de landelijke partij.” Eigenlijk was hij de eerste VVD’er dus. NRC Handelsblad herdacht hem maandag als ‘de schatbewaarder van Thorbecke’. Henk Vonhoff is niet meer. Hij overleed zondagochtend op 79-jarige leeftijd. Hij was een icoon van de VVD, gelijk Hans Wiegel.

Maar zij verschilden wel degelijk van elkaar. Wiegel behoort tot de rechtervleugel van de liberalen; Vonhoff zat overduidelijk aan de andere kant, getuige zijn uitspraak: “

Liberalen zijn nooit socialist geweest, maar wel altijd links.” Er was overigens altijd een leuke interactie tussen de twee. Als Commissaris van de Koningin in Groningen had Vonhoff zijn oog laten vallen op Waddeneiland Schiermonnikoog, dat ligt binnen de Friese grenzen. Toen uw verslaggever de Friese Commissaris Wiegel om een reactie vroeg, antwoordde deze: “Vonhoff mag het hebben, maar dan moet hij er wel naartoe zwemmen.” Schiermonnikoog is nog steeds Fries.

In 1971 wilde Vonhoff fractievoorzitter worden, maar moest het afleggen tegen Wiegel. Gek genoeg was hij nooit minister, wel staatssecretaris van Cultuur, begin jaren zeventig. Vonhoff was tot het laatst politiek betrokken. Eind vorige maand dineerde hij onder meer met VVD-kamerlid Han ten Broeke om ‘de politiek te bespreken’. “Een ware liberaal en prachtig man is overleden,” aldus Ten Broeke. VVD-partijvoorzitter Ivo Opstelten, die beschikt over hetzelfde timbre als Vonhoff, brengt het verscheiden als volgt onder woorden: “De VVD verliest met Vonhoff een liberaal pur sang.”

Reageer op artikel:
In memoriam
Sluiten