Spring naar de content

Verwarring over financiering moskee. ‘Ongelukkige woordkeus Verhagen’

Enige tijd geleden ontstond er zowel in de VS als in Nederland ophef over de bouw van een moskee vlakbij Ground Zero in New York. Dit project zou volgens de PVV worden medegefinancierd met Nederlands belastinggeld. En dus stelde de PVV Kamervragen. Gisteren gaf Verhagen schriftelijk antwoord op de vragen van de PVV. Maar ook deze antwoorden leken niet geheel duidelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Zo stelt de demissionair minister in zijn antwoord: “Nee, de American Society for Muslim Advancement (ASMA) is niet betrokken bij de bouw van een moskee op ground zero in de Verenigde Staten.”

Verwarrend, aangezien de ASMA op de site van de initiatiefnemers van het project wel degelijk als partner wordt opgevoerd. Wij houden van duidelijkheid, en daarom belden we met BuZa-woordvoerder C.J. Ouwerkerk.

Wij lezen her en der dat Verhagen heeft ontkend dat ASMA betrokken is bij de bouw van deze moskee, maar ASMA wordt wel als partner genoemd. Hoe zit het nu?
“Dat ASMA een partner is van het Cordoba Initiative zegt niets. Deze organiaties zijn misschien wel vrienden, en inderdaad zelfs partners, maar financieel-juridisch gezien heeft ASMA helemaal niets te maken met de bouw van wat overigens geen moskee is, maar een communitycenter. Wellicht was er in dit antwoord van de minister sprake van een ongelukkige woordkeus en had er beter ‘De ASMA is financieel-juridisch niet betrokken bij de bouw’ kunnen staan.”

Dus de subsidie gaat niet in dit project zitten?
“Absoluut niet. Dit gaat naar een project voor ontwikkeling en emancipatie van vrouwen in landen als Afghanistan, Egypte en Pakistan. Het toezicht en de controle hierop is uitbesteed aan PricewaterhouseCoopers, en die letten daar bijzonder goed op.”

Storm in een glas water dus, de berichtgeving inzake de antwoorden van minister Verhagen?
“Ach, er is sinds de start van het project bij Ground Zero al een enorme discussie losgebarsten, niet alleen in de VS, maar ook in Nederland. De voor- en tegenstanders hebben allemaal een mening. Zo waarschijnlijk ook de ASMA. Echter, deze mening staat geheel en al los van de subsidie. Die komt terecht waar hij voor bedoeld is door de heer Verhagen.”

Dus eventuele nieuwe Kamervragen over de antwoorden kan de PVV net zo goed niet indienen?
“Inderdaad. PricewaterhouseCoopers doet zoals gezegd de controle over de subsidie aan de ASMA, en zorgt absoluut dat het geld terecht komt waar het bedoeld is. Dat de ASMA ook in andere projecten zit, en wellicht een mening heeft over, in dit geval, het communitycenter bij Ground Zero, heeft met de subsidie niets te maken. Die wordt daar niet voor gebruikt, en ASMA heeft financieel-juridisch niets met dat project van doen.”