Nederlanders geprezen om inzet Afghanistan

alex ringeling 2 aug 2010 Politiek

Vandaag wordt een begin gemaakt met het terugtrekken van de 1950 Nederlandse militairen uit Afghanistan. De vierjarige missie, waarbij vierentwintig doden aan Nederlandse kant vielen, oogst vooral veel lof bij de NAVO. Hoewel de beeindiging van de Nederlandse missie wellicht niet een groot verschil maakt wat betreft het aantal militairen, hebben “onze jongens” toch een behoorlijk stempel gedrukt op de strijd, zo stelt de NAVO.

Majoor Joel Harper, woordvoerder van de International Security Assistance Force (ISAF), welke onder leiding staat van de NAVO, prijst de Nederlanders voor hun inzet en voor het “3D-beleid”, waarbij de drie D’s staan voor “defense, diplomacy and development.” Gevreesd wordt nu echter wel, dat andere landen, door de toenemende impopulariteit van de oorlog opbouwmissie, andere landen nu ook eerder dan gepland hun troepen zullen terugtrekken. Deze vrees is echter ongegrond volgens de NAVO.

Zo meldt de de Duitse Brigadier-Generaal Josef Blotz vandaag vanuit Kabul dat het terugtrekken van de Nederlandse troepen geen grote invloed zal hebben op het totaal aantal militairen in de gebieden. Ondanks dat meerdere landen terugtrekking gepland hebben, stuurt Duitsland in eerste instantie nog 500 troepen, en ook de Amerikanen beginnen voorlopig niet met het terugtrekken van troepen. Daarbij worden steeds meer (militaire) taken overgedragen aan de Afghanen zelf.

Het terugtrekken zelf wordt overigens nog een enorme logistieke klus. Het vervoer van materieel en personeel zal tot uiterlijk december duren, en de kosten worden geschat op 229 miljoen euro.

De taken van de Nederlandse troepen worden overgenomen door Amerikaanse, Australische, Singaporese en Slowaakse troepen.

Reageer op artikel:
Nederlanders geprezen om inzet Afghanistan
Sluiten