Spring naar de content

Chavez in feeststemming. Of toch niet?

De Antillen worden bij dreiging niet door de NAVO beschermd, zo meldde BNR vanochtend. Dit lijkt goed nieuws voor de Venezolaanse president Chavez, die Nederland eerder beschuldigde van het faciliteren van Amerikaanse spionagevluchten. Ook heeft hij jaren geleden al geroepen dat alles wat binnen tweehonderd zeemijl van dat land ligt, bij Venezuela hoort. Dit zou betekenen dat de Antillen daaronder vallen. Marcheert het Venezolaanse leger dus binnenkort Kralendijk binnen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

“Nee,” zegt BuZa-medewerker Bart Rijs. “Er verandert namelijk helemaal niets aan de situatie zoals die is. De Antillen hebben nooit onder NAVO-verdragen gevallen, net als alle andere overzeese gebieden.”

Dus de Antillen hoeven niet bang te zijn ineens overlopen te worden door Venezuela?
“Absoluut niet. Niet banger dan nu. De status van gemeente die de eilanden krijgen, verandert niets aan de bestaande defensiestuatie. De woorden van de minister-president zijn uit hun verband getrokken. De heer Balkenende heeft gezegd: Dan hebben we niet te maken met de NAVO maar dat is een kwestie van Nederland die dan rekening houdt met de mensen die daar wonen. Welke arrangementen daarvoor getroffen moeten worden, dat is een zaak van de Nederlandse regering in overleg met de mensen daar.

Dus Chavez loopt nu helemaal niet juichend door zijn kamer een invasie te plannen?
“Wat de heer Chavez doet weet ik niet, maar feit is dat de Antillen nooit onder NAVO-bescherming vielen. Vroeger niet, nu niet en in de toekomst ook niet. Deze situatie verandert niet door het toekennen van de status van Nederlandse gemeente aan de eilanden. Waarom dit dan ook door BNR naar buiten gebracht wordt als nieuws is mij een raadsel.”