Markus in mode

Jan Zandbergen 6 aug 2010 Cultuur

Waarin lappen van allerlei slag het heel aardig blijken te doen op doek.

Van onze Gordelfavoriet Ans Markus, hier in het wild gespot op het terras van De Ysbreeker aan de hoofdstedelijke Amsteloever, is nog de hele maand augustus een zonder overdrijving uiterst modieuze overzichtstentoonstelling te zien in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Mevrouw Markus, zelf een van de bestgeklede vrouwen van de grachtengordel, liet zich inspireren door de grote couturiers, van wie ze de creaties in olieverf transformeerde.

Bij de opening van de tentoonstelling in juni behaagde het Hare Majesteit om de schilderes te decoreren tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De foto’s in deze aflevering zijn overigens bij een eerdere gelegenheid gemaakt in het atelier van Ans Markus op het Amsterdamse Prinseneiland, en alleen de laatste drie schilderijen hangen deze maand in Amstelveen.

Ans Markus is de moeder van socialite Sigrid Markus, maar de twee worden opvallend vaak voor zusjes aangezien – zelfs door de Amsterdamse grachtengordelbode Het Parool. Mama is inmiddels zo’n dertig jaar bekend als schilderes, en zij is daarbij nimmer te beroerd om te poseren voor deze rubriek – altijd flamboyant gekleed.

Ans Markus is voor zover wij weten de enige Amsterdamse met een fysieke afkeer van jeans – zelfs die van een peperdure designer. Markus is meer van zwart. Of van rood. Toen we werden ontvangen in haar atelier, bleek dat ze die ochtend niet had kunnen kiezen: de schilderes was dit keer in zwart én rood.

En misschien is dit het moment om een ander sterk punt te onthullen: Markus is heel goed in het schilderen van stokoude handen & brekende ogen.


Dit laatste in weerwil van het feit dat nogal wat afgebeelde modellen op haar schilderijen zijn geblinddoekt, of anderszins in lappen gehulde koppen hebben. Dat u niet denkt: die Ans Markus kan helemaal geen ogen schilderen, dus draait ze er maar een lap omheen.

Dat van die stokoude handen laat zich overigens eenvoudig raden, want het favoriete model van de schilderes is haar inmiddels 98-jarige moeder, die zij dagelijks trouw een bezoekje brengt.

En dan zijn er de couturiers. Sommigen oud, anderen dood, maar allemaal eeuwig.

In Amstelveen hangen hommages aan onder meer Cristóbal Balenciaga, Gianfranco Ferré, Chanel, Alexander McQueen, Vivienne Westwood, Victor & Rolf, Yamamoto, Hubert de Givenchy, Christian Lacroix, Dolce & Gabbana, Christian Dior, Tom Ford, Yves Saint Laurent, Valentino, Oscar de la Renta, Issey Miyake, Madeleine Vionnet en Jean Paul Gaultier.

Reageer op artikel:
Markus in mode
Sluiten