Spring naar de content

Rutte in de fout?

VVD-voorman Mark Rutte deed deze maandagochtend een opmerkelijke uitspraak in De Telegraaf. Andere opties dan een rechts minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV zijn volgens hem nu niet meer bespreekbaar. “Ik ben niet meer beschikbaar voor andere varianten,” aldus de liberaal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Die uitspraak zou nog weleens een staartje kunnen krijgen. Dat CDA-‘prominenten’ als Willem Aantjes (87), Bert de Vries (‘de Stofjas’) en Doekle Terpstra (linkser vindt u ze niet bij de christen-democraten) zich tegen een rechts minderheidskabinet uitspreken, doet niet terzake. Als Maxime Verhagen wil dat dit kabinet er komt, dan komt het er. Maar wat als er tijdens de onderhandelingen iets misloopt? Zowel VVD als CDA wil ruim drie miljard euro bezuinigen op de zorg. De PVV wil juist meer handen aan het bed en geen verhoging van het eigen risico. Geert Wilders heeft al bewezen veel punten weg te willen geven (een dag na de verkiezingen lag zijn keiharde AOW-standpunt al aan diggelen), maar dat houdt een keer op.

Want zelfs de eenmanspartij PVV heeft een achterban waar hij rekening mee moet houden. In maart zijn tenslotte de verkiezingen voor de Provinciale Staten, niet onbelangrijk voor de verhoudingen in de Eerste Kamer. En Wilders zal toch minstens één punt moeten scoren, bijvoorbeeld zijn plan voor etnische registratie, de immigratiestop voor islamitische landen of een einde aan de ontwikkelingshulp. Dat er nu een principeakkoord ligt (18 miljard aan bezuinigingen, Paars-plus kwam uit op 12 miljard), doet daar niets aan af. Enfin, Rutte speelt hoog spel met zijn uitspraak. Als het onverhoopt toch misloopt tijdens de komende onderhandelingen, is hij het initiatief kwijt. Een kabinet onder leiding van Job Cohen komt dan wel erg dichtbij. We zijn er nog niet.