Spring naar de content

Schaduwmacht?

Vrijmetselaarsloges worden door buitenstaanders nogal eens aangezien voor konkelaars die stiekem complotten smeden om de macht te grijpen. Het genootschap is dan ook een dankbaar onderwerp voor thrillerauteurs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Die dubieuze reputatie is niet geheel uit de lucht gegrepen. Aan het einde van de achttiende eeuw werd in Beieren een loge-in-een-loge opgerold die een staatsgreep zou hebben voorbereid.

In Italië werden de vrijmetselaars in diskrediet gebracht door de P2-loge, die in de jaren zeventig een rechtse coup voorbereidde.

P2, oftewel Propaganda Due, werd opgericht in 1877 en telde tot 1960 slechts veertien leden. Maar onder leiding van grootmeester Licio Gelli, alias De Poppenspeler, breidde het ledental zich snel uit met politici, militairen en bankiers, veelal van neofascistische signatuur. Met steun van de CIA en de NAVO werd dit netwerk klaargestoomd om de plaats in te nemen van de te links geachte regering. Ook de huidige premier Silvio Berlusconi zou op de ledenlijst hebben gestaan. P2 wordt in verband gebracht met diverse terreurdaden, waaronder de aanslag op het station van Bologna in 1980, waarbij 85 doden en honderden gewonden vielen. De bedoeling was om de communisten de schuld te geven, zodat rechts de macht kon grijpen.

Ook zou P2 verantwoordelijk zijn geweest voor de moord op Roberto Calvi, bijgenaamd 'de bankier van God', die in 1982 in Londen dood werd gevonden, bungelend aan de Blackfriar's Bridge.