Spring naar de content

Jorritsma: ‘Niet vier, maar zes jaar regeren’

Annemarie Jorritsma, VVD-prominent en burgemeester van prachtstad Almere, zegt in BNR Nieuwsradio vandaag dat kabinetten niet vier, maar zés jaar zouden moeten blijven zitten. In theorie wellicht wel een goed idee, maar de geschiedenis wijst uit dat zelfs vier jaar al een hele opgave is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Zo hebben we in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog 27 kabinetten gehad, waarvan er slechts zes (!) de eindstreep haalden. Eenentwintig (!!!) kabinetten zijn dus voortijdig gevallen. Jorritsma stelt in het gesprek met BNR dat zes jaar regeren “meer rust” zou brengen, omdat regeringsbesluiten dan niet door de opvolgers in een volgend kabinet zouden worden uitgevoerd, maar de praktijk wijst uit dat de regerende partijen elkaar al veel eerder de tent uit vechten.

Ook de uitspraak dat het een bezuiniging zou opleveren als we in Nederland minder vaak naar de stembus zouden hoeven, lijkt op niets gebaseerd. We gaan namelijk over het algemeen al vaker dan elke vier jaar naar de stembus. Alleen in de afgelopen twaalf jaar mochten we al zes keer het rode potlood hanteren. Wellicht is het dus in theorie een leuke proefballon, maar het verleden wijst uit dat de praktijk is dat regeringsperioden eerder korter dan langer zouden kunnen. Om de rust te bewaren.

Onderwerpen