Spring naar de content

Journalistenvakblad weigert pers te woord te staan na fotoblunder

Da’s raar. Villamedia, het vakblad van journalistenvereniging NVJ (de vakbond van vragenstellers), weigert antwoord te geven op vragen van de pers. En dat terwijl de club altijd zo onverdroten pleit voor openheid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat is er gebeurd? Gisteren dacht een Villamedia-redacteur De Telegraaf en het AD even aan de schandpaal te kunnen nagelen door te melden dat de twee dagbladen [[popup file=”2010-08/villamediablunder.png” description=”de verkeerde vrouw” align=”inline” ]] als babymoordenares Sietske H. brandmerkten. Villamedia, in het bericht: “Sietske H. is het blondharige meisje op de foto.”

Toen later die dag bleek dat De Telegraaf en het AD het wél bij het rechte eind hadden – en Villamedia dus een onschuldige Friese blondine als seriemoordenares neerzette – brak paniek uit. Oeps, wederhoor vergeten, het was nog vroeg, luidde de eerste reactie. Dom, ergerlijk, maar tenminste eerlijk.

Aangezien de hoofdredacteur 9000 kilometer verderop zat, schreef een niet bij name genoemde Villamedia-redacteur daarna een persbericht waar de honden – en ook de lezers van deze website – geen brood van lusten. Er was slechts ‘een onzorgvuldigheid’ in het bericht ‘geslopen’. Andere partijen hadden een ‘daadwerkelijke waarschuwing’ gegeven. Conclusie: excuses voor het niet aanbrengen van aanhalingstekens in de kop, voor de rest: [[popup file=”2010-08/rectificatie.png” description=”geen sorry” align=”inline” ]].

Zulks roept vragen op. Waarom is het zo moeilijk om sorry te zeggen als je de verkeerde persoon beschuldigt van babymoord? Wie is verantwoordelijk voor het persbericht? Waarom alleen excuses voor het ontbreken van aanhalingstekens in de kop, terwijl het gehele bericht kant noch wal raakt? Moeten andere media dit halfbakken schulddoorschuifbericht als leidraad gebruiken om toekomstige fouten te herstellen?  

Villamedia-redacteur Marjolein Slats weigert de vragen te beantwoorden. Haar eenregelige reactie: “We hebben niets toe te voegen aan wat er al gepubliceerd is over de kwestie.”

Waarom er vandaag dan wél vier mailtjes van Slats in onze mailbox zaten? Omdat ze het “een beetje flauw” vond dat we [[popup file=”2010-08/een_villamedia-redacteur-2.jpg” description=”haar foto” alt=”Een Villamedia-redacteur” align=”inline” ]] plaatsten bij een bericht over een stel prutsers die eerst de verkeerde vrouw aanwijzen als babymoordenares en zich vervolgens te groot voelen om daar excuses voor aan te bieden. Uit één van haar mails: “Ik zou zeggen: haal de foto helemaal weg bij het bericht.” 

Ironie? Dat kennen ze nie, daar aan de Johannes Vermeerstraat.

Onderwerpen