Spring naar de content

‘Wilders heeft het recht om in NYC te spreken, maar hij moet wel op de inhoud letten’

Arend Jan Boekestijn breekt een lans voor het protestbezoek van Geert Wlders aan Ground Zero, maar het voormalige VVD-Kamerlid geeft wel een waarschuwing mee. “Hij moet geen staatshoofden gaan beledigen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Vindt u het verstandig van Geert Wilders om op 11 september in New York te gaan spreken?
“In de eerste plaats is Wilders een parlementariër en geen minister. Hij heeft als parlementariër een vrije meningsuiting en kan dus zeggen wat hij wil. Daarnaast is Ground Zero natuurlijk een absurde plek voor een moskee.”

Het is geen moskee, eerder een cultureel centrum voor gematigde moslims. Twee blokken van Ground Zero verwijderd.
“Laten we niet vergeten dat er onderdelen van de vliegtuigen zijn neergekomen in de straat waar de moskee komt. Stel je eens voor: op de Dam schieten christenen 2000 homo’s dood, en een aantal jaar later wordt er besloten een kerk op de Dam neer te zetten. Dat zou toch raar zijn?”

Eh, ja. Inderdaad.
“Ik vind dat Wilders het recht heeft om daar te spreken, maar hij moet wel op de inhoud letten. Hij moet geen staatshoofden gaan beledigen, zoals hij de Erdogan (Turkse premier, red.) ooit een total freak noemde. En Wilders zal daar denk ik ook op een gematigde toon spreken, want hij wil een succes maken van deze coalitie. Daarnaast wil hij ‘normaler’ worden en meer ‘erkenning’. Daarvoor moet hij matigen.”

Volgens de organisator van de betoging op 9/11, Pamela Geller, was de islam de grote inspirator van Adolf Hitler. Brengt Wilders Nederland schade toe door op aanvraag van zo’n iemand te gaan spreken?
“Ja, die Pamela is een merkwaardige vrouw. Maar ik denk niet dat Wilders Nederland schade toe gaat brengen. We hebben natuurlijk Fitna gehad, en is daardoor de export minder geworden?”

Nee?
“Precies, dus wat Pechtold zegt is geklets, onzin. Hij gaat Nederland geen schade toebrengen. Ik ben het wel met Wilders eens dat de Islam een politiek en religieuze ideologie is, net als het christendom overigens. In veel landen die islamitisch bestuurd worden is geen democratie en geen scheiding van kerk en staat. Er is spanning tussen de Islam als politieke ideologie, en democratie.”

Kunnen we Mark Rutte, als hij minister-president wordt, verantwoordelijk houden voor uitspraken die Wilders als ‘gedoogpremier’ doet?
“Nee. Ze hebben een agreement to disagree, dat is briljant! Ze zijn het met elkaar eens dat ze het oneens zijn en daarom is Rutte niet verantwoordelijk.”

Is dat wel verstandig, een soort van coalitie sluiten als je het eigenlijk met elkaar oneens bent?
“Ja dat denk ik wel. Maar laten we niet vergeten dat ze het op een heleboel vlakken wel eens zijn. We gaan eindelijk de ontwikkelingssamenwerking hervormen. Eindelijk gaat er een net weg bij de Publieke Omroep en we gaan eindelijk immigratie reguleren. We gaan krankzinning bezuinigen, omdat we niet anders kunnen. We kunnen niks meer uitgeven. Dat kunnen we niet vooruit blijven schuiven. De menselijke geest is schier onbeperkt om redenen te verzinnen om niet te bezuinigen.”

Onderwerpen