De partijprominent

import haagse post 13 aug 2010 Politiek

Ed van Thijn (PvdA) deze maandag tegen Nu.nl: “Cohen was niet consistent tijdens de informatie.” CDA-prominent Doekle Terpstra dreigde diezelfde dag op Radio 1 zijn lidmaatschap op te zeggen als er een VVD-CDA-PVV-kabinet komt. De week daarvoor zei Willem Aantjes dat het CDA ‘in ontbinding is’.

De partijprominenten roeren zich. Maar wat is eigenlijk hun invloed? Oud-premier Dries van Agt keerde zich ook tegen de PVV, maar zijn invloed binnen het CDA is minimaal. Vorig jaar nog dwong Maxime Verhagen Van Agt zijn diplomatieke paspoort in te leveren. Een voorrecht van oud-premiers waar Verhagen als minister van Buitenlandse Zaken een eind aan heeft gemaakt.

Het zou kunnen dat prominenten toch enige invloed op hun partij zouden kunnen hebben. De vaak dissidente meningen kunnen de progressieve of conservatieve vleugels van een partij opzwepen om een standpunt in te nemen, mits de partijprominent een zeker moreel gezag heeft. Aan de andere kant: zo werkt het doorgaans niet in politiek Den Haag. Politiek adviseur Barry Smit: “Probleem is dat binnen partijen moreel gezag geen fractie van het gewicht heeft dat pure macht wél heeft. De meeste partijleden luisteren eigenlijk alleen naar mensen wier keuzes consequenties hebben voor hun positie.” Een op verzoek anonieme Binnenhof-bewoner uit de hoek van GroenLinks ziet ook de journalistiek een rol spelen in de opmars van prominenten: “Journalisten willen wat te doen hebben, helemaal in deze relatief nieuwsloze tijd. Daarnaast zijn die oud-politici blij dat ze iets mogen zeggen. En het is altijd lachen met dino’s.”

Reageer op artikel:
De partijprominent
Sluiten