Spring naar de content

Glaasjesspektakel

Als je een restaurant beschouwt als een winkel is het wel een vreemde winkel: het is onvermijdelijk dat je een forse aankoop gaat doen op het moment dat je de drempel passeert. Een ander verschil met een gewone winkel – misschien met uitsluiting van een telefoonwinkel – is de onzekerheid over de tijd die je er aan je bezoek kwijt zult zijn. Over dat laatste aspect zitten we bij restaurant De Gastronoom in de Voorstraat te Harlingen na te denken op het moment dat er na binnenkomst bijna een uur verstreken is eer we een voorgerecht geserveerd krijgen. Aan de drukte kan het niet liggen; de bezetting bedraagt, inclusief ons tweeën, acht gasten. Aan de andere kant: de regen daalt ongenadig neer in de Voorstraat, en wat moet je anders op een woensdagmidag in Harlingen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De eetzaal van de Gastronoom heeft een plafond met spots, naïeve kunst aan de muur en een open keuken achterin. En een tamelijk ingewikkelde kaart, die bestaat uit een keuzemenu met een vast hoofdgerecht van Wagyu-vlees, een verrassingsmenu van drie tot acht gangen, een à la carte-keuze en, naar later blijkt, ook nog een seizoensmenu (dat start met zalm) en een lunchmenu.

Maar eerst is er een salvo amuses: een microsandwich van sesam met geitenkaas en basilicum naast een gazpacho-pastille met quinoa. Later nog drie glaasjes met sorbetijs van wortel onder kokosschuim, een hoorntje met humus en kruim van kikker-erwten en een soepje van komkommer. Er komt een broodkeus tussen volkoren en zuurdesemciabatta.

Het is inmiddels wel duidelijk dat deze Jeune Restaurateur – want bij die vereniging is hij aangesloten – het zich niet makkelijk maakt. Alleen is het verontrustend dat die aanpak op het niveau van brood het doel al voorbijschiet. Zuurdesemciabatta blijkt een onaangenaam zacht, pittig smakend boterhammetje dat we graag zouden ruilen voor een simpel sneetje stokbrood van goede kwaliteit, en het hele glaasjesspektakel levert weinig memorabels op.

Of er voldoende waddenoesters zijn voor een voorgerecht van drie bereidingen moet de serveerster even navragen; de tafel van zes heeft namelijk ook al toegeslagen op de oesterbank. We boffen, er zijn er nog drie: één met gember en donker bier, één met gemarineerde komkommer en één oester met champagne-granité (€ 18,75). Het andere voorgerecht bestaat uit een tweetal langoustinelijfjes (€ 19,50) in een gefrituurd jasje op rijst met langoustineschuim en een stukje buikspek. Zowel de oesters als de langoustines zijn ver van het basisingrediënt af komen te staan. In de frituurjas is de langoustine van zijn smaak bestolen, de rijst met de erwten voegt daar ook al weinig aan toe, zodat het bijgeleverde hompje buikspek het helemaal alleen moet opknappen. Met heimwee denk ik terug aan het bordje langoustines bij Mevrouw Meijer in Rotterdam: gehalveerd en simpel gebakken met een drupje pernod.


Voor de hoofdgerechten houden we het bij de enige twee min of meer lokale vissen op de kaart: een gegrild stukje filet van Noordzeetarbot op tomaat en spinazie (€ 37,50) en twee mulfilets op noedels met – daar is het weer – buikspek (€ 34,50). Twee prima gerechten, zij het nogal duur. Dat geldt trouwens ook voor de verdejo, die € 7 per glas kost, waardoor onze lunch – inclusief een fles water – op € 134,75 komt. Het regent nog steeds, en we krijgen een grote gratis Jeunes Restaurateurs-paraplu mee. Dat dan weer wel.

Restaurant De Gastronoom, Voorstraat 38, Harlingen. Tel. 0517-412172.