Spring naar de content

Laat Wilders toch met rust

Het minderheidskabinet (of ‘bijzonder meerderheidskabinet’ zoals voormalig informateur Ruud Lubbers formuleerde) is er nog niet eens, of er is al gedonder. CDA-senator en partijstrateeg Hans Hillen is bang dat Geert Wilders Nederland in verlegenheid gaat brengen als die laatste op 11 september een toespraak houdt in New York. Wilders is daar voor een manifestatie tegen de bouw van een islamitisch centrum nabij Ground Zero. Hillen noemt het optreden van Wilders ‘riskant’ en is bang dat het Nederlandse bedrijfsleven schade zal ondervinden van zijn optreden. Hij ziet Wilders als een vertegenwoordiger van Nederland en daar hoort een zekere verantwoordelijkheid bij. De uitspraken van Hillen doen onherroepelijk terugdenken aan die van Frits Bolkestein tijdens de opkomst van Pim Fortuyn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Tijdens die roerige campagne van 2002 zei Bolkestein dat Nederland internationaal een ‘pleefiguur’ zou slaan met Fortuyn als premier.

Waar Hillen echter aan voorbijgaat, is dat Wilders helemaal geen vertegenwoordiger van de Nederlandse regering ís. Zijn eigen CDA heeft niet voor niets aangedrongen op een regeerakkoord én een gedoogakkoord met de PVV. En de toon van Wilders is bekend. Zo noemde hij de Turkse premier Recep Erdogan eerder al een ‘freak’.

Nu het CDA heeft besloten samen met de PVV een soort kabinet te beginnen, moet ze niet gaan zeuren over de ‘toon’ van de PVV. Maxime Verhagen zei maandag dat hij verwacht dat Wilders ‘zijn verantwoordelijkheid zal nemen’ in New York. Om vervolgens dat begrip niet in te vullen. Het is te hopen dat het CDA dat wel tot in detail doet met het gedoogakkoord. Wilders twitterde vorige week: “En tegen Hans Hillen zeg ik: wen er maar vast aan.” Inderdaad CDA, wen er maar vast aan.