Spring naar de content

Tweederangs politiek

Sywert van Lienden bespreekt de toestand in de polder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het politieke tranendal van de laatste weken beneemt het zicht op de ware verhaallijn van deze formatie: de proteststem op Wilders wordt weggemoffeld, en het CDA manoeuvreert zichzelf andermaal in het centrum van de macht.

Verkiezingsuitslagen duiden is als smaak: over alles valt te twisten. De verschuivingen, ouderwets gezien, tussen links en rechts bedragen slechts enkele procenten. Toch bevinden alle drie de smaakmakers van deze verkiezingen zich op rechts: de grootste partij (VVD), de grootste winnaar (PVV) en de grootste verliezer (CDA). De grootste én de verliezer mogen nu gaan regeren, terwijl de winnaar mag gedogen. Dat is toch een beetje alsof de poedelprijs belangrijker is dan de talententrofee.

Op links zijn de woede en verwarring compleet. De PvdA van Job Cohen behaalde het op één na slechtste verkiezingsresultaat voor de partij sinds de oprichting in 1946. De boodschap van het ‘binden’ is een dramatisch verhaal geworden van constant ‘inbinden’. Maar één ding is de PvdA niet verleerd. Hoe verschrompeld, oud en stram ze ook is: het linkse vingertje priemt als vanouds.

Op de opiniepagina’s van de kranten worden PVV-stemmers weggezet als tweederangs burgers. Een ‘bedreiging voor de rechtstaat’ genoemd worden omdat je deze langs democratische weg wilt veranderen, maakt van lang genegeerde politieke slachtoffers andermaal politieke daders. Natuurlijk zijn er zorgen, maar de PVV is allang ingekapseld.

De partij moet de bezuinigingen van de VVD en het CDA slikken in ruil voor haar vrije gedoogpositie. Op het gebied van integratie en immigratie wordt ze beperkt door Europees recht en internationale verdragen. Wilders zelf nam de exploderende groeimarkt van de PVV (oudere autochtonen) een dag na de verkiezingen al het AOW-standpunt af.


Dat links door blinde woede niet ziet dat de PVV klein wordt gehouden door de VVD en het CDA, is een grote strategische blunder. Veroordeel PVV-kiezers niet als tweederangs. Veroordeel de tweederangs positie die de PVV krijgt toebedeeld. Kom voor deze kiezers op! Laat VVD en het CDA maar uitleggen dat ze de boel eigenlijk niet vertrouwen. En de PVV maar uitspreken waarom ze zo happig is op die tweederangs positie.