Spring naar de content

Amsterdam, moordstad

Het is de? manier om de status van Bekende Nederlander te verwerven: geliquideerd worden in Amsterdam. Sinds 1990 gaven afrekeningen een interessant kijkje in de onderwereld. In het post-Holleedertijdperk lijkt de hoofdstad crimineel even stuurloos. Of wijzen de recente aanslagen op een troonopvolger?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De brutale liquidatie op klaarlichte dag op de dam in 2004, de aanslag op de redactie van Quote in 2002, het cafe waar Holleeder en Mierenmet samen met Endstra een biertje dronken. Dit alles komt terug in onze bloedstollende speurtocht door crimineel Amsterdam. In teams van maximaal vijf personen fiets u tijdens deze liquidatiespeurtocht…”

Het staat er echt, op amsterdamexcursies.nl. De jaartallen kloppen niet – beide akkefietjes vonden plaats in 2003 – maar dat zal de gemiddelde deelnemer een zorg zijn. Liquidaties als basis voor een teamuitje, leuk voor personeelsfeesten: in geen enkele andere Nederlandse stad bestaat zoiets. Het zou ook niet kunnen. Hoeveel geruchtmakende afrekeningen in de onderwereld hebben zich afgespeeld in Den Haag? Eentje: die van drugshandelaar Tinus Fens, lang geleden, in 1984. In Rotterdam en Utrecht? Geen, als we de moord op kickbokser Peter Smit in 2005, uitkomst van een ruzie over een horloge, buiten beschouwing laten.

Maar in Amsterdam hebben tientallen criminelen die tevens semi-Bekende Nederlanders waren elkaar door hoofd en borst geschoten of laten schieten. Ironisch genoeg was het vaak juist die gewelddadige dood die hen tot BN’er maakte.

Lees meer.

Onderwerpen