Spring naar de content

Bert Wagendorp (53)

‘Amsterdam vindt zichzelf een wereldstad, maar dat is het niet. Ik vind dat Amsterdam niet meetelt als metropool. Kleinere steden als Kopenhagen of Stockholm zijn een stuk moderner en hipper. Een zelfoverschattende stad, dat is Amsterdam. Toen Cohen zich meldde als leider van de PvdA, was zijn belangrijkste argument dat hij burgemeester was van Amsterdam. Terwijl de stad een open riool heeft van vier kilometer en de helft van de musea zijn gesloten omdat ze aan het verbouwen zijn. Burgemeester Swiebertje; daar moest ik aan denken toen Cohen dat zei.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Nederland is als geheel een stad en Amsterdam is daar simpelweg een leuke wijk van. Ik vind Rotterdam meer een echte stad, in de moderne zin van het woord. De gebouwen, de energie, de uitstraling – Rotterdam is jong en ambitieus, terwijl Amsterdam lui is en een beetje flowerpower.

Je wordt dan ook bedolven onder de toeristen. Het is een stad die alleen maar bestaat uit bezienswaardigheden. Ik ben opgegroeid in de Achterhoek en vond Amsterdam vroeger eng en intimiderend. Ik was een timide jongen. Maar ik heb allang door dat die grote mond ook een middel is om onzekerheid te verhullen. Amsterdam zou een voorbeeld moeten nemen aan Parijs. Daar wordt tenminste nog gewerkt. Die WIJ-houding van Amsterdam: WIJ Amsterdammers! Kom op man, laten we daar over ophouden en gewoon kijken naar wat we zijn.

Het open minded gedrag van Amsterdam wordt ook overschat. De Amsterdammers vallen terug op een imago van de jaren zestig. Toen was het een open en vrij Amsterdam, maar nu is het niet anders dan elders. Waar ik ook een hekel aan heb? Amsterdamse humor. Die alom geprezen humor van taxichauffeurs – afschuwelijk! Humor ten koste van andere mensen en iedereen lacht er dan om. En dan nog dat verschrikkelijke accent…

Ik heb onlangs het boek Spartacus van Erik Brouwer gelezen. Dat is het mooiste boek dat ik ooit over de stad heb gelezen. Daarin komt het vooroorlogse Amsterdam prachtig tot leven. In het Amsterdam van toen zou ik best kunnen wonen. Nu blijf ik liever in Alkmaar.”