Henk Westbroek (58)

import amsterdam nee bedankt 20 aug 2010 Leven

‘Wat God was voor christenfundamentalisten, dat is Amsterdam voor sommigen. En man, de bekeerlingen zijn de meest afschuwelijke mensen. De bekeerlingen die nu opeens meer geld uitgeven aan merkschoenen en designbrillen en zich ook opeens intellectueel voelen. Ze vinden dat de stad iets toevoegt aan hun leven. Omdat ze in de hoofdstad rondlopen, zijn ze meer dan iemand die in Zutphen woont. Degene die in Zutphen woont, is dan een kind van een mindere god.

Alsof buiten Amsterdam de woestijn begint, alsof je dan buiten de levende cultuur woont. Natuurlijk, de stad heeft mooie kroegen en veel musea en mooie gebouwen – ik kom er dan ook graag. Maar net zo graag als dat ik in Maastricht kom, waar de mensen niet het gevoel hebben dat ze superieur zijn aan anderen. En in Rotterdam stoppen de mensen nog als er iemand op het zebrapad loopt. In Amsterdam ben ik nog een paar keer uitgescholden door taxichauffeurs, omdat ze de rit te kort vonden. Hele scheldtirades! En dan was ik nog niet eens ingestapt.

De bewoners van Amsterdam zijn verwend. Dat merk je al bij het voetballen. Als Ajax slecht speelt, dan beginnen de supporters de voetballers uit te schelden. Als Utrecht slecht speelt, worden ze juist aangemoedigd. Dat is toch een verschil in mentaliteit.

Ik was laatst in Amsterdam met vrienden. Ik wilde naar een authentiek Amsterdams restaurant. We hebben gewacht op die Amsterdammer, maar die zat waarschijnlijk op een balkon in Almere. Als je Brabants wil horen, dan moet je tegenwoordig naar Amsterdam. Typisch Amsterdamse wijkjes, waar vroeger liedjes over werden geschreven, zitten nu vol met import-Nederlanders. Als ik Amsterdamse humor wil horen, dan ga ik naar Almere, want daar zitten de echte Amsterdammers.

Ik ben Utrechter in hart en nieren, met de wetenschap dat als ik ergens anders geboren zou zijn met dezelfde passie ik misschien Haarlemmer was geweest.

Een stad is een baken van herkenning en Utrecht past bij mij als een goed zittend overhemd. Daar ontleen ik trots aan. Maar er is verschil tussen trots en arrogantie. Die arrogantie van de middleclass-zelfingenomen-jetsetklasse, daar ga ik voor opzij. Ik zou mijn huis in Utrecht ook niet willen ruilen. Amsterdam is trouwens zo duur dat het volk het bijna niet meer kan betalen. De Kruidvat opent waarschijnlijk binnenkort weer zijn 411ste filiaal in een mooi pand.”

Reageer op artikel:
Henk Westbroek (58)
Sluiten