Nelly Frijda (74)

import amsterdam mijn stad 20 aug 2010 Leven

‘Ik ben geboren in de Rivierenbuurt. In de jaren twintig en dertig woonden daar vooral jonge gezinnen, waaronder mijn ouders. De gemeente raakte de huizen aan de straatstenen niet kwijt, dus mochten bewoners er zes maanden vrij van huur verblijven en zelf een behangetje uitkiezen. Het was een armoedige tijd. In diezelfde periode zijn er ook veel jonge joodse gezinnen komen wonen. Iedereen had het er wel naar zijn zin. De kinderen gingen naar school en op een gegeven moment behoorden de meesten tot de middenklasse. Het was daar leuk opgroeien als kind. Toch hadden we eerst te kampen met armoede en daarna natuurlijk de oorlog. En na de oorlog was het niet meer hetzelfde; iedereen was weg, ook de joodse buren. Sommigen keerden terug, maar die vonden niet wat ze hadden achtergelaten. Leegstaande huizen werden daarnaast ingepikt door andere mensen. Wat overbleef, was de Rivierenbuurt met een smet erop.

Op mijn zeventiende ben ik weggelopen van huis en sindsdien heb ik alleen maar in het centrum van Amsterdam gewoond. Ik wil er ook nooit meer weg. Ik kan mezelf niet voorstellen zonder Amsterdam. De parken zijn prachtig, de gevels schitterend, de grachten onbeschrijflijk. Alles is anders aan Amsterdam. Ook de kroegen. Op de hoek van de Vijzelgracht en de Prinsengracht zit bijvoorbeeld café Mirabel. Daar zit ik vaak te genieten van de stad.

Amsterdam heeft iets vriendelijks over zich heen. Waar je ook woont, je hebt altijd contact met de buren. Alle buren doen aan buurten. Ik ken iedereen en dat zou ik na zoveel jaar nergens anders meer kunnen vinden.

Naast mijn mooie huis aan de Prinsengracht heb ik ook een volkstuintje. Daar woon ik de helft van het jaar. Mooie afwisseling vind ik dat. Ik ben in een kwartiertje alsnog in het centrum hoor, de afstand moet niet te groot zijn. De ruimdenkendheid, eerlijkheid en het aardige van Amsterdam, dat is voor mij uniek. Amsterdam is mijn alles. Mijn geboortestad. De stad waar ik leef, werk en plezier heb. Ik adem Amsterdam in en adem Amsterdam uit.”

Reageer op artikel:
Nelly Frijda (74)
Sluiten