Spring naar de content

Stadsstranden

Stadsstranden. Parijs begon ermee (met het Paris Plage langs de Seine), Kopenhagen volgde snel (met het Amager Strandpark) en ook Brussel, Antwerpen (Strantwerpen; jawel, laat de Belgen maar spelen met onze taal) en Berlijn (Badestrande) waren er als de kippen bij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

In Nederland ging Rotterdam (Strand aan de Maas) Amsterdam voor, eerlijk is eerlijk. Maar als iets hot is, blijft Amsterdam niet achter en daarom heeft ook de hoofdstad sinds een paar jaar stadsstranden. Inderdaad, meervoud, want er zijn er drie. Blijburg is het bekendst. Gelegen in de verste uithoek van IJburg (wat de Belgen kunnen, kunnen Amsterdammers minstens zo goed, qua spelen met namen), met uitzicht op een elektriciteitscentrale, de Maxis Megastore om de hoek en als bezienswaardigheid zo ongeveer de laatste bouwsteigers die nog in Amsterdam te zien zijn.

Strand West, aan de Stavangerweg in West, is iets minder loom van aard, dankzij de studenten in de nabijgelegen containerwoningen. En er is Strand Zuid, bij de Amsterdam RAI en het Beatrixpark. Strand Zuid prijst zichzelf op een website aan met ‘de perfecte mix van business and leisure’, en pas dan maar op.

In Noord komt ook een stadsstrand. Niet dit jaar, want er is nog geen locatie gevonden. Gek, want Noord heeft de meeste meters langs het IJ, maar dat TerzIJde (die naam hebben we ook alvast).

Elk stadsstrand heeft z’n eigen sfeer, maar er is een grote gemene deler: het type bezoeker. Hier tref je vooral de gegoede burgerij, beschaafd publiek. Veel jonge gezinnetjes, setjes, singles die het zichtbaar goed hebben. Het favoriete drankje is rosé. of liever nog roze prosecco. Bedaagd, dat is het goede woord. Heel af en toe tref je een verdwaalde tattoo, maar vrouwen en mannen met hele stripverhalen op een te bruin verbrand lijf zijn zeldzaam. Allochtonen? Je ziet ze hier niet, terwijl Amsterdam er toch van wemelt. Oude vrouwtjes met een door de zon gelooide huid en een strak Jordanees accent? Die sieren Zandvoort op, maar niet de stadsstranden. En Mien van driehoog achter zit te zweten op haar iele balkonnetje of in een stadspark, maar niet op het strand. Het stadsstrand is er voor iedereen, maar niet heus.