Spring naar de content

Miljoenen minder bezoekers voor Sail 2010

Het zit erop, de Sail 2010 is vandaag officieel ten einde gekomen. De honderden bootjes zijn weer verdwenen uit het straatbeeld van Amsterdam en de grote schepen zetten koers richting de Noordzee. De bezoekersaantallen van de achtste editie van Sail zijn niet echt om over naar huis te schrijven: miljoenen minder dan in 1995.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dit jaar kwamen er slechts 1,5 miljoen bezoekers op het evenement af. In 2005 waren het er nog 2,4 miljoen. En dat is weer niets vergeleken met 1995, toen er sprake was van 4,5 miljoen bezoekers (!). Wat is er aan de hand? Is Nederland het bootjes kijken inmiddels een beetje zat? Welnee, de Sail-voorlichters zaten destijds ordinair de boel bij elkaar te liegen.

Onderzoeker Kees Loef schreef in 1995 een [[popup file=”2010-08/afbeelding_166.png” description=”opiniestuk” align=”inline” ]] in de Volkskrant over de opgeblazen bezoekersaantallen van Sail 1995. 4,5 miljoen is simpelweg onhaalbaar in een onbereikbare stad als Amsterdam. Denk alleen al aan de immense files met zoveel bezoekers. Volgens Loef zou de lengte uitkomen op een duizelingwekkende tweeduizend kilometer. De onderzoeker heeft [[popup file=”2010-08/keesloef_-_sail_1995_copy1.png” description=”twee ‘plausibele verklaringen'” alt=”Sail 1995″ align=”inline” ]] voor de cijfers van toen.

De gemeente Amsterdam en de Sail-voorlichting hebben er van geleerd. Al zijn 1,5 miljoen bezoekers nog steeds veel als we de argumentatie van de onderzoeker mogen geloven. Maar goed, de schatting van dit jaar ligt waarschijnlijk dichter bij de waarheid dan die van 1995.

Onderwerpen