Spring naar de content

Citeren doe je zo

Voor drie VU-hoogleraren is Mark Rutte geen geloofwaardige premier als PVV-leider Geert Wilders zijn ‘islamofobe opvattingen mag blijven verkondigen’. Dat schrijven ze in een ingezonden opiniestuk in dagblad Trouw. Maar het citeren van Wilders wil niet echt lukken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wouter Veraart, Jan Hallebeek en Bart van Klink zijn verbonden aan de faculteit rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit. In het ingezonden opiniestuk in Trouw schrijven ze dat het ‘inmiddels duidelijk [is] dat Wilders en de PVV geen enkele moeite hebben met het stelselmatig discrimineren van mensen op basis van hun geloof (de islam)’.

De hoogleraren citeren uit een HP/De Tijd-interview met Wilders uit 2004. De passage uit Trouw:

Over fysiek geweld tegen minderheden, waar de PVV tegen is, heeft Wilders zich wel eens dubbelzinnig uitgelaten: „Mocht het ooit tot rassenrellen komen, wat ik dus echt niet wil, dan hoeft daarvan niet bij voorbaat een negatieve werking uit te gaan”, zei hij in februari 2004 in HP/De Tijd.

Wat de mannen er niet bij vertellen, is dat het citaat een stuk langer, en genuanceerder, is dan zij willen doen voorkomen in het opiniestuk. Voor alle duidelijkheid het volledige citaat:

“Wat wilt u dan dat ik zeg: landgenoten, trekt ten strijde tegen criminele allochtonen? Ik zit hier juist om te voorkomen dat er rassenrellen uitbreken. Maar ik wil er dus wel iets aan toevoegen. Mocht het ooit tot rellen komen, wat ik dus echt niet wil, dan hoeft daarvan niet bij voorbaat een negatieve werking uit te gaan. Met die rellen schudt de samenleving de politiek wakker en dwingt haar alsnog daadkrachtig in te grijpen, voordat het echt te laat is en er misschien een revolte uitbreekt.”

Dat ligt dus even wat genuanceerder dan hetgeen de hoogleraren gebruiken om aan te tonen dat Rutte niet met de ‘discriminerende’ Wilders in zee moet. Citeren mag, graag zelfs, maar doe het dan wel goed.

Ook in de serie ‘Trouw heeft zijn dag niet’: Trouw haalt oude uitspraken aan van Hero Brinkman.