Spring naar de content

Het CDA is de nieuwe LPF

Mooie Lubberiaanse draai: “Mijn standpunt heeft zich ontwikkeld van ‘ja, mits’ tot ‘nee, tenzij.’” Oud-informateur Ruud Lubbers is redelijk aan het losgaan. In een brief aan Maxime Verhagen en partijvoorzitter Henk Bleker pleit hij voor een time-out in de gesprekken met VVD en PVV. De formatie begint nu operette-achtige trekken te krijgen, de verschillende media-optreden van partijprominenten doen terugdenken aan de LPF-taferelen van enkele jaren terug. Hoogtijdagen voor de journalistiek, slecht echter voor de staat van het land.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Hoe nu verder? Dat is helemaal aan Maxime Verhagen. Als hij de fractie onder de duim houdt, is er weinig aan de hand. Tot nu toe was er een licht gemor te horen maar niet meer dan dat. Maar het is wel vervelend. Lubbers staat tenslotte als oud-informateur aan de wieg van deze onderhandelingen, zijn woord heeft daarom enig gewicht.  Laat die Van Agt maar raaskallen, deze brieven van Lubbers zijn van andere orde. Maar als fractieleden zich nu geroepen voelen zich ook uit te spreken tegen de onderhandelingen, dan is het een afgelopen zaak.

Ondertussen doet Lubbers een redelijk bizar voorstel: een minderheidskabinet van CDA, VVD, D66 en GroenLinks. Die beschikken over 72 zetels. Dat zou dan gedoogd moeten worden door de ChristenUnie, SGP en de Partij voor de Dieren. Voorwaar een bizarre lappendeken, probeer daar maar eens 18 miljard euro mee te gaan bezuinigen.

Daarnaast houdt Job Cohen zich nog steeds muisstil. En da’s dom van hem. Want het alternatief ligt er allang. Een meerderheidskabinet van VVD, PvdA en CDA. Dat zijn 82 zetels, zit in de Eerste Kamer ook goed. Maar goed, Cohen is zoals u inmiddels weet de regie kwijt.

Enfin, we gaan het zien. Het toneelspel zou compleet zijn als Jan Peter Balkenende zich nu óók gaat uitspreken tegen de onderhandelingen.

Onderwerpen