Niet gek voor een nul

import eetteam 27 aug 2010 Leven

Elders in dit Eetteam blijkt Beachclub O. er veel aan gelegen om op het eetvlak de nul vast te houden, en een dergelijke bedrijfsgedachte dient dan natuurlijk ook op de wijnkaart doorgezet te worden. Nu gaat het mij te ver om daar wijnen met nul procent alcohol op te verlangen. En al schijnen deze steeds populairder te worden, het blijft toch het vinologische equivalent van seks hebben met een opblaaspop. Daarenboven is loungen nu eenmaal vooral bedoeld om in halflamme toestand in de praktijk te brengen. Aldus dient er grotemensenwijn geschonken te worden.

Als champagne zou ik daarom the usual suspects uit de Moët et Chandon-stal (inclusief Dom Pérignon) op de wijnkaart van Beachclub O. gezelschap geven van Ayala Zéro Dosage. Dat is een verfijnde en beendroge brut die bovendien verrukkelijk combineert met niet al te grote Zeeuwse oesters. Maar daarin voorziet zowel de brasserie- als de restaurantkaart helaas niet.

Wel zijn daarop gegrilde tournedos en lamsspies te vinden. En daar weet ik ook nog wel een wijn voor die probleemloos de nullijn blijft volgen. Ik heb het hier over de Cantine Menhir N Zero, een Italiaan uit het zuidelijke Puglia. Het is een uitstekende rosso, voortgekomen uit de inspanningen van Gaetano Marangelli, een ondernemer die zich het lot van de lokale druiven heeft aangetrokken. Iets dat overigens wel vaker gebeurt bij figuren met een surplus aan geld op de bank. Zo wenste Marangelli met zijn project N Zero de negroamaro, ‘de zwartbittere’, te behoeden voor vergetelheid. En in die opzet lijkt hij ruimschoots geslaagd. Bij de 2008-oogst noteerde ik: ‘Een in de hoogglans gezette negroamaro. Volop rijpe pruimen, donker fruit en fijne vanillepikseltjes. Bijzonder geslaagd.’ Zou ik ‘m een cijfer mogen geven, dan zou het een dikke acht zijn. En dat is toch niet gek voor een nul. HH

Cantine Menhir N Zero 2008 (€ 7,95). Importeur Vinites. www.vinites.com.

Reageer op artikel:
Niet gek voor een nul
Sluiten