Spring naar de content

Nu nóg nieuwer: Nieuwsuur

Misschien wordt Nieuwsuur inderdaad een reuze nieuw en vernieuwend programma, zoals de makers hebben aangekondigd. Misschien wordt het toch vooral gewoon NOVA (en dáárvoor NOS Laat) met een nieuwe naam in een nieuw decor. Presentator Twan Huys is van plan precies zo te werk te blijven gaan als hij al jaren doet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Op 6 september gaat Nieuwsuur ‘los’. Vorige week vrijdag mocht de pers alvast een kijkje nemen in de studio, waar toen nog druk werd getimmerd en gezaagd. We belandden in een witte, Star Trek-achtige setting met een draaibaar podium en, als tamelijk zinloze en in elk geval erg afleidende gimmick, een videoscherm dat opeens omhoog klapt.

De presentatoren, Huys en de van RTL overgekomen Mariëlle ‘U kijkt zo lief’ Tweebeeke, poseerden gewillig in hun mooie nieuwe decor. Daarna was er een persconferentie, featuring Carel Kuyl, de hoofdredacteur van NOVA die nu gewoon de scepter zwaait bij Nieuwsuur. Kuyl somde enthousiast alle vernieuwingen op. Ten eerste: de VARA doet niet meer mee. NOVA werd gemaakt door de NPS en de VARA; Nieuwsuur wordt geproduceerd door de NOS en de NTR (de nieuwe omroep die voortkomt uit de NTS, RVU en Teleac). Vernieuwing twee: het NOS Journaal van 22.00 uur en het Sportjournaal worden in Nieuwsuur geïntegreerd, dus geen hinderlijke onderbrekingen voor reclame meer. Drie: de ‘merknaam’ Den Haag Vandaag verdwijnt. En vier – en dit vond de hoofdredacteur een érg belangrijke vernieuwing: Nieuwsuur wordt een baken van journalistieke onafhankelijkheid en politieke neutraliteit. Dat is, benadrukte Kuyl, des te belangrijker omdat de ledenomroepen hun actualiteitenrubrieken van NPO-baas Henk Hagoort juist meer ‘kleuren’.

Volgde de vraag van een verslaggever of de stelligheid, waarmee Kuyl hamerde op de onafhankelijkheid en neutraliteit van Nieuwsuur, impliceerde dat NOVA niet onafhankelijk en neutraal was. Dat was niet het geval, bezwoer Huys. “Ik kan onmogelijk nog onafhankelijker en neutraler te werk gaan dan ik al deed.”

En dan was er nog het Nieuwsuur-logo, dat een sterk déjà-vu-gevoel oproept. Kuyl snapte het meteen. “Je doelt op Netscape. We hebben die logo’s naast elkaar gelegd, en er zijn wel degelijk verschillen. Bovendien is Netscape (een in de jaren negentig door Microsofts Explorer aan flarden geconcurreerde webbrowser – BG) al lang geleden opgedoekt. Ik denk dan ook dat je de overeenkomsten al snel zult zijn vergeten.”


Tot slot diepte-interviewden we Saskia Dekkers, die na zestien jaar correspondentschap te Parijs sinds vorige week woensdag in Brussel is gestationeerd. “Inderdaad geen mooie stad. Maar ach, ik zal er niet vaak zijn. Ik ga voor Nieuwsuur heel Europa door.”

Dekkers, zo bevestigde haar collega Huys, heeft bij Nieuwsuur verreweg de leukste baan.