Wat fatsoenlijk is

Eduard van Holst Pellekaan 27 aug 2010 Leven

We worden nogal achter onze vodden gezeten om te geven voor Pakistan. We trekken, zo heet het, onze portemonnee niet snel genoeg en we geven niet genoeg. En eigenlijk is het een schande dat er niet heel snel een nationale avond op poten is gezet waarop tout bekend Nederland een felgekleurd T-shirt aantrekt en ons persoonlijk het geld voor de slachtoffers uit de zak belt. Waar is het fatsoen toch gebleven?

Maar de scepsis bij veel mensen is begrijpelijk. Acute rampen als aardbevingen en tsunami’s ervaar je als dramatischer dan geleidelijke overstromingen. Pakistan biedt geen wonderverhalen over kinderen die twee weken onder het puin vastzaten en het toch overleefden. Wel zien we ondergelopen stukken land en schimmen die zwaaien naar passerende helikopters. Best weinig doden ook. Terwijl de Haïtianen ons als medemensen wel wisten te raken, bekijken we de islamitische Pakistani met reserve. We horen dat plaatselijke moslimterroristen eerder ter plekke zijn dan lraakse overheidsinstanties. Dat ze het volk na de hulp hersenspoelen met koranverzen, zodat er weer een nieuwe generatie kan opstaan om de kwade westerlingen met bermbommen het land uit te jagen.

Uit de recente WikiLeaks bleek de Pakistaanse overheid, officieel een Westerse bondgenoot, dubbelspel te spelen en te heulen met de Taliban. En dan twee weken geleden in de Volkskrant die foto van een door het water wadende man met een niet onaantrekkelijk ontbloot bovenlijf, gevolgd door zijn wat krom lopende vrouw in de befaamde blauwe burka met kijkgaasje. Krijgen ongesluierde vrouwen wel hulp, vraag je je onwillekeurig af. Het antwoord zou wel eens nee kunnen zijn. Hindoes en christenen worden, net als in het dagelijkse leven, ook achtergesteld bij de hulpverlening. Terecht dat de PVV daarover bezorgd is. En dan zijn er nog de even demotiverende verhalen over landen die miljoenen toezeggen, maar nooit over de brug komen. En regeringen waarvoor de miljoenen wel klaarliggen, maar die geen behoorlijk wederopbouwplan kunnen formuleren.

Niettemin is er door de wereldgemeenschap ruim 650 miljoen euro toegezegd, royaal meer dan de 460 miljoen dollar die door de VN begin augustus werd gevraagd. En doneerden Nederlanders in de tien dagen na de eerste oproep vijf miljoen euro op giro 555, bestemd voor betrouwbare, zelfstandige organisaties.


Dat mag je fatsoenlijk noemen.

Reageer op artikel:
Wat fatsoenlijk is
Sluiten