Spring naar de content

Alweer gezeur om Australisch kinderliedje

Het Australische kinderliedje Kookaburra Sits in the Old Gum Tree is wederom onderwerp van een relletje. Werd eerder dit jaar de band Men at Work al veroordeeld wegens plagiaat omdat het fluitriedeltje van hun grootste hit Land Down Under eruit gejat bleek te zijn, nu is er weer een school in Australie die het woord gay in het liedje had vervangen door fun.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het liedje, in 1935 geschreven door lerares Marion Sinclair, bevat de zin ‘Gay your life must be’, wat zoveel betekent als ‘wat een vrolijk leven moet jij hebben’. Gay is echter ook te interpreteren als homoseksueel, wat in de klas van 7- en 8-jarigen tot de nodige hilariteit leidde. Hierom besloot schooldirecteur Garry Martin het woord te vervangen.

Toen een van de ouders dit feit echter aan een krant meldde, kreeg de beste man een bombardement aan haatmails. Martin benadrukt echter tegen persbureau AP dat het hier niet om homofobie gaat, maar dat de kinderen in de klas iedere keer moeten lachen tijdens het zingen ervan.
Hij heeft na alle ophef nu besloten met de kinderen te praten over verschillende betekenissen van woorden, en ook weer terug te schakelen naar de originele tekst. Maar, zo stelt hij: “Ik denk niet dat we het nog vaak zullen zingen.”

Men at Work – Land Down Under

<object width=”410″ height=”330″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/MeG-hNXXy6I?fs=1&amp;hl=nl_NL”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/MeG-hNXXy6I?fs=1&amp;hl=nl_NL” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”330″></embed></object>

Kookaburra sits in the old gum tree

<object width=”410″ height=”330″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/F1fO1je3Oxg?fs=1&amp;hl=nl_NL”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/F1fO1je3Oxg?fs=1&amp;hl=nl_NL” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”330″></embed></object>

Onderwerpen