Spring naar de content

Dat kabinet komt er niet, tenzij…

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Links Nederland was gisteren bijkans tot tranen geroerd toen een twee dagen oude brief van Ab Klink uitlekte. Dit moest en zou het einde betekenen van de onderhandelingen met de VVD en PVV. Niets bleek minder waar. Na een dag van individuele gesprekken, het aandraaien van menig duimschroef en een gesprek met de gehele fractie wist fractievoorzitter Maxime Verhagen het verzet van Klink te breken. Vanmiddag om 12 uur hervatten de onderhandelaars de gesprekken. Maar wie de tweets leest van CDA-Kamerlid Ad Koppejan weet beter: dat kabinet komt er niet, tenzij…

Toen de protestant zondag ter kerke ging begon de twijfel aan de ingeslagen weg [[popup file=”2010-09/koppejan1.jpg” description=”al te knagen” align=”inline” ]]. Diezelfde avond kwamen de Weisglasjes op bezoek. Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas is gekant tegen een VVD-CDA-kabinet met gedoogsteun van de PVV moet u weten. Gisteren bij NOVA liet hij overigens weten dat dat standpunt hem door zijn partijgenoten niet in dank wordt afgenomen: in de VVD-fractie wordt niet naar hem geluisterd.

Enfin, het was een gezellige borrel tussen een ‘echte christen-democraat’ en een [[popup file=”2010-09/koppejan2.jpg” description=”‘echte liberaal'” align=”inline” ]]. En nu, zoals u hier boven ziet, is het voor Koppejan tijd om zich op te stellen als een ‘echte volksvertegenwoordiger’ in ‘heftige tijden’.

Verhagen heeft zich gisteren weer hersteld als gewiekst politicus. Was hij voor een groot deel schuldig aan de val van het vorige kabinet door de Uruzgan-discussie op het spits te drijven, nu heeft hij de fractie bijeen weten te houden. Maar voor hoe lang? Tussen nu en twee weken ligt er ongetwijfeld een akkoord. Een akkoord dat de fractie zal moeten goedkeuren voordat het openbaar wordt. En dan worden de mannen van de mietjes gescheiden. Klink is tijdelijk bezweken voor de druk van Verhagen, Koppejan ook. Maar die tweets staan er. Dat kabinet komt er dus niet. Tenzij Ad Koppejan zijn tweets verwijdert. Dan weet u hoe laat het is.