80 procent rechts

import de kring 3 sep 2010 Cultuur

Het tromgeroffel zwelt aan; volgende week maandag barst het nieuwe tv-seizoen los. Mét de nieuwe omroep die – eindelijk – een stem gaat geven aan de Nederlander die tot dusver gehoord noch bediend werd. De Nederlander die stemde op Pim Fortuyn, en nu stemt op een ‘rechtse’ VVD’er of Geert Wilders.

Alleen, is het boegbeeld van die omroep wel op zijn taak berekend?

Michiel Bicker Caarten (ex-BNR), hoofdredacteur van WNL en presentator van het tv-programma Uitgesproken WNL, gaf vorige week in een interview met HP/De Tijd aan dat hij ‘volstrekt niets’ met de PVV heeft. Of hij überhaupt rechts is? Daarover zei hij: “Ach, wat is rechts en links nog in deze tijd? (-) Ik beschouw mezelf als een echte liberaal.” De hoofdredacteur beweerde dat hij ‘meestal’ VVD stemt, maar het hardnekkige gerucht doet de ronde dat hij eigenlijk een D66’er is. Op de vraag of hij zélf behoefte had aan een rechtse omroep als WNL, zei hij: “Nee.”

Het is van een ontroerende eerlijkheid, maar had WNL dan niet beter voor een andere hoofdredacteur kunnen kiezen?

Conservatief denker en Telegraaf-columnist Joshua Livestro geeft Bicker Caarten het voordeel van de twijfel. “Hij hoeft niet voor de volle honderd procent rechts te zijn om erbij te horen. Hij scoort makkelijk 80 procent, en dat lijkt me meer dan genoeg.” Hij heeft volgens Livestro wel iets waar te maken. “Op nóg een keer de Volkskrant op tv zit niemand te wachten. Als ik zo hoor wie hij wil aantrekken als commentator (Afshin Ellian van Elsevier en Paul Jansen van De Telegraaf – red.), lijkt dat wel goed te komen.”

Stan de Jong, journalist met een rechtse inborst, vindt Bicker Caarten eveneens de juiste man voor de job. “Hij heeft ervaring met het opzetten van een zender (BNR Nieuwsradio – red.). Bicker Caarten is een liberaal en hij zegt zeer kritisch te zijn over de bemoeizuchtige overheid. Dat is misschien nog wel het belangrijkst.”

Over Bicker Caartens vermeende linksigheid: “Misschien is hij niet heel erg rechts, maar in Hilversum is het al mooi meegenomen als je niet uitgesproken línks bent. Het verdient wellicht geen aanbeveling dat hij niets met de PVV heeft, maar De Telegraaf zit ook niet echt op de Wilders-lijn. Als WNL maar niet, zoals de andere omroepen, vindt dat alles wat Wilders zegt vies en voos is, is dat al winst.”


Livestro kan niet wachten tot WNL gaat uitzenden: “Ik zie ernaar uit. Ik heb een paar jaar geleden al gezegd dat er in ons bestel ruimte is voor een Fox News-achtige zender. Hopelijk gaat WNL dat gat vullen.” FV

Reageer op artikel:
80 procent rechts
Sluiten