Gert-Jan Mulder

Ernest Marx 3 sep 2010 Leven

Gert-Jan Mulder (Antwerpen, 1975) is bekend als de Nederlandstalige rapper Brainpower. Onlangs kwam zijn mini-album Dub & Dwars uit. Het bevat reggaeversies van enkele van zijn beste eerder uitgebrachte nummers.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Relaxed. Ik ben voor de verandering eens vroeg naar bed gegaan. Ik ben geen negen-tot-vijftype. ‘s Nachts ben ik altijd erg productief en continu in de studio met mijn muziek bezig. Om twaalf uur naar bed gaan is voor mij erg vroeg.

Aan wie ergert u zich?

Aan buren die irritant veel lawaai maken door vijf keer per nacht het toilet door te trekken, hard door het huis te lopen stampen of tot zes uur ‘s ochtends keihard opera te draaien.

Wie zijn uw helden?

Ik heb te veel muzikale helden om op te noemen. Vaak zijn het mensen die tegen de verwachtingen in de top hebben bereikt. Bijvoorbeeld Michael Jackson. Eind jaren zeventig dacht niemand dat hij de status van kindsterretje zou ontstijgen. Zijn passie en vastberadenheid vind ik erg inspirerend.

Lijkt u op uw moeder?

Ik ben in alle opzichten een combinatie van beide ouders. Mijn moeder is heel zorgzaam, betrokken en humoristisch. Die kanten heb ik ook. Daarnaast heeft ons uiterlijk veel overeenkomsten.

Wat is uw grootste angst?

Jaren geleden heb ik een van mijn beste vrienden verloren. Dat had een enorme impact op me. Mijn grootste angst is dat ik zoiets nog een keer meemaak met een van mijn naasten.

Wat zijn uw dagdromen?

Ik ben een dromer en wil nog zo veel dingen doen en bereiken op het creatieve vlak. Muziek maken, maar misschien ook nog acteren of een boek schrijven.

Bidt u weleens?

Ja. Voor ieder optreden, maar ook thuis.

Bent u aantrekkelijk?

Ik heb wel wat te melden en ben een goed mens. Ik heb een soort authenticiteit, net als mijn vrienden. Dat vind ik mooi aan ons. Verder ben ik tevreden over hoe mijn hoofd op mijn romp zit, ik kom vaak in de sportschool.


Wat is uw definitie van geluk?

Dat iets lukt.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik ben erg gedreven en kan soms moeilijk mijn rem vinden. In mijn werk is dat goed, maar privé zou het prettig zijn als ik wat meer kon doseren.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Afgelopen januari was ik op Jamaica. Toen mijn vrienden al sliepen, liep ik ‘s nachts op de binnenplaats van ons hotel in Kingston. Bob Marley zong ooit: “There’s a natural mystic flowing through the air.” Dat heb ik toen echt gevoeld. Er hangt daar een muzikale en spirituele sfeer die ik nooit eerder heb ervaren.

Bent u monogaam?

Ik heb nu geen vriendin. Een mens is niet gemaakt voor monogamie, maar het is voor mij wel de enige manier waarop een relatie werkt.

Waar schaamt u zich voor?

De politieke situatie in Nederland. Niet alleen voor de

PVV, maar ook hoe het

hele formatieproces nu verloopt. Het getuigt niet van veel oprechtheid, er wordt alleen maar geluld en uitgesteld.

Wie is uw grootste liefde?

Die moet ik nog ontmoeten.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Ik ben een verzamelaar, onder andere van filmrekwisieten. Ik heb drie fiches die zijn gebruikt in de film Casino, die vind ik erg leuk. Ze zijn ingelijst met een foto van Robert DeNiro ernaast.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik kan soms iets te intens zijn. Op een verjaardag kan ik te serieus of heftig discussiëren over een lullig onbetekenend iets.


Wanneer was u het gelukkigst?

De eerste tien jaren van mijn leven hadden iets magisch. Lekker onbezorgd voetballen op het pleintje in de buurt, niet hoeven nadenken over wat je ‘s avonds zal eten of rekeningen die je moet betalen.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Gevatheid, humor en het feit dat je dingen met elkaar kunt delen, zoals een passie voor muziek.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Mijn zusje is een van mijn beste vriendinnen. Zij maakt het leven altijd licht en gezellig. Naast humor waardeer ik dat erg in een vrouw. Want er zijn er ook die alleen maar energie van je nemen.

Hoe ontspant u zich?

Films kijken en erover lezen, sporten en naar de sauna gaan.

Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik dicht bij mezelf blijf en niet van mijn pad afwijk. Er zijn altijd momenten dat het door omstandigheden even wat minder gaat, maar dan vind ik opgeven moeilijker dan blijven proberen.

Wat is uw grootste mislukking?

Mijn liefdesleven. Iedereen om me heen is gesetteld en krijgt kinderen. Maar het is oké, ik ben nu heel gelukkig alleen.

Gelooft u in God?

Ja.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Mensen zoals Hitler hoop ik nooit meer in de wereldgeschiedenis terug te zien.

Wat is de beste plek om te wonen?

Ik zou ooit in New York of Los Angeles willen wonen. Of in Italië, op het platteland. Ik ben iemand van uitersten.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Door zelf hard te werken aan je eigen geluk en bewust na te denken bij alle keuzes die je maakt.

Wat is uw devies?

Blijf dicht bij jezelf en be humble.


Volgende week:

Esther Gerritsen

Reageer op artikel:
Gert-Jan Mulder
Sluiten