Spring naar de content

Power Balance bandje nu officieel onzin

Inkoppertje bij de Telegraaf vandaag. Het Power Balance polsbandje, dat er tijdens het WK voor leek te zorgen dat Nederland de finale haalde, mag niet meer als ‘prestatieverhogend’ worden aangeprezen. Volkomen terecht natuurlijk, aangezien de bandjes net zulke aangetoonde kolder zijn als de BioStabil en de Bioregulator.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wie kent ze nog? De Bioregulator, vroeger aangeprezen door Nico Haak, tot deze in 1990 op 51-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval (waarna het product een tijdje uit de schappen verdween), en de BioStabil, waar Tineke de Nooij reclame voor maakt en wat niets anders is dan een magneet in een hanger?

In deze categorie kwakzalverij en bijgeloof zit ook het Power Balance bandje. Het zou werken door een “resonerend hologram”, wat een loze kreet is, zoals de Vereniging voor Kwakzalverij hier al uitlegt. Het placebo-effect dat het bandje had op onder anderen Wesley Sneijder en basketballer Shaquille O’Neal – die het bandje vervolgens publiekelijk de hemel inprezen – zorgde ervoor dat de makers van het niet meer dan decoratieve armbandje stinkend rijk werden. Dat het inderdaad niet meer is dan een placebo-effect, kunt u hier zien.

Inmiddels heeft de Reclame Code Commissie dus de misleidende reclames verboden. Of dit ook maar iets betekent valt nog te bezien, want eerder verboden ze ook de Tell Sell reclames voor de BioStabil, welke echter gewoon op televisie te zien bleven. 

Tijdens de wedstrijd Nederland-Finland van gisteravond waren er overigens weinig voetballers die openlijk met het wonderbandje rondliepen. Wel had Sneijder zelf [[popup file=”2010-09/oranjebandje_copy1.jpg” description=”twee oranje bandjes” align=”inline” ]] om zijn polsen. Of hier een Power Balance bandje onder zat is niet bekend.