Spring naar de content

Wat Wilders gaat zeggen op Ground Zero

Ondanks alle commotie zal PVV-leider Geert Wilders aanstaande zaterdag dan toch van zich laten horen vanuit New York, alwaar hij zal demonstreren tegen de bouw van een moskee in de buurt van Ground Zero. Nu is Wilders in het verleden wel vaker buiten onze landsgrenzen van leer getrokken, maar ditmaal is men bang voor ernstige imagoschade.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

“Genoeg is genoeg. Laten we ophouden met politiek-correct gedraaien gekonkel. De kern van het probleem is de fascistische islam, de zieke ideologie van Allah en Mohammed zoals neergelegd in de islamitische Mein Kampf: de Koran.”
Aldus Geert Wilders in augustus 2007, toen hij in de Volkskrant een Koranverbod bepleitte. Het citaat is waarschijnlijk een van zijn meest ferme uitspraken over de islam de afgelopen jaren. Als Wilders zaterdag spreekt in New York, gebruikt hij naar verwachting woorden van dezelfde strekking. Hij woont daar een demonstratie bij tegen de bouw van een moskee in de buurt van Ground Zero.
Tegenstanders van zijn optreden vrezen dat Nederland ernstige imagoschade kan lijden in het buitenland, omdat de PVV tot afgelopen vrijdag met VVD en CDA onderhandelde over de vorming van een rechts minderheidskabinet. Omdat die onderhandelingen voorbij zijn en de kans klein is dat de PVV nog aan bod komt tijdens de huidige formatie, staat Wilders komende zaterdag iets minder in de schijnwerpers.
Aan de andere kant biedt dit de PVV-leider de mogelijkheid volledig vrijuit te spreken. Hij kan, om met de termen
van CDA-dissident Ab Klink te spreken, ‘voluit op het orgel’ gaan.
Wilders’ speech bij Ground Zero is bepaald niet het eerste optreden van de PVV-leider in het buitenland. De afgelopen jaren reisde hij geregeld door de Verenigde Staten, Israël en een reeks Europese landen om de westerse wereld te waarschuwen tegen wat hij ‘de islamisering van onze samenleving’ noemt. Hij hield toespraken, nam prijzen in ontvangst, gaf tal van interviews en vertoonde zijn film Fitna. Wat belooft dat alles voor zijn speech op zaterdag? HP/De Tijd zet zes van zijn opmerkelijkste optredens in het buitenland op een rij.

1 Speech in Israël, Jeruzalem 14 december 2008
Wilders is te gast op de conferentie ‘Facing Jihad’ in Jeruzalem. Op uitnodiging van de Israëlische parlementariër Aryeh Eldad (zie kader) vertoont hij zijn film Fitna voor het eerst in Israël, het land waar hij in zijn studententijd een paar jaar woonde en dat hij zo zegt te bewonderen. In een toespraak verbindt hij onvoorwaardelijke steun aan Israël met de wereldwijde strijd tegen de islam. “Israël ontvangt de klappen die voor ons allemaal bedoeld zijn. Dit is geen oorlog tegen Israël, maar een oorlog tegen het Westen.
Het is de jihad.”
Dat Wilders optreedt in Jeruzalem, laat hij niet onopgemerkt. “Wij dragen Jeruzalem allemaal in ons bloed en onze genen. Wij leven en ademen Jeruzalem, omdat de waarden van het oude Israël de waarden van het Westen zijn geworden. Wij zijn Israël en Israël zit in ons.”

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.