Spring naar de content

Halsema dealmaker

Zo'n tweehonderd dagen na de val van het kabinet-Balkenende IV is de mist op de apenrots die het Binnenhof heet, dichter dan ooit. Vaag zijn nog brullende gorilla's te zien, ruziënd om de leidersrol. Het is allemaal even fascinerend. Maar waarom vergeten we dezer dagen te kijken naar het vrouwtje in hun midden? Zij hoeft niet te strijden om de leidersrol, ze hoeft enkel en alleen voor een bepaalde tijd de juiste leider te 'huwen'. Femke Halsema lijkt toch echt de sleutel tot de formatie in handen te hebben.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Ga maar na: of het nou een middenkabinet wordt van VVD, CDA en PvdA met als franje wat GroenLinks, of een Paars plus-variant: Halsema is nodig. Maar met name een derde optie wordt steeds interessanter: VVD, CDA, CU, D66, GL. Tijdens de campagne had het CDA daar een voorkeur voor, de ChristenUnie inmiddels ook. Nu de PVV niet meedoet, zal deze variant interessanter zijn voor Mark Rutte dan welke coalitie met de PvdA dan ook. Halsema speelt ook openlijk met die gedachte. Qua bezuinigingen is er een coherente, liberaal-christelijke coalitie van te maken, die ook D66 over haar ethische bezwaren heen kan helpen stappen.

Vraag die daarbij rijst: hoe zit het dan met een mogelijk huwelijk van GroenLinks en PvdA?

Groot was mijn verbazing toen Mariëtte Hamer dit voorjaar bij een diner in Amsterdam haar disgenoten voorhield dat een lijstverbinding met GroenLinks, geen fusie dus maar een gezamenlijke lijst, voor de volgende verkiezingen een feit moest zijn. Inderdaad is dat een logisch vervolg op de vele huwelijken in colleges en gemeenteraden in het land. De PvdA kijkt naar de kartelvorming van Vlaamse partijen, die goed werkte toen België in 2002 een kiesdrempel invoerde. Ook bijvoorbeeld Zweden heeft goede ervaringen met blokvormingen, zowel op de linker- als rechterflank.

Een betrouwbare Haagse bron zei mij echter dat GroenLinks bereid is zónder de PvdA te formeren. Leden uit de top van de partij bevestigen dat. Daarmee lijkt het lot van Cohen bezegeld. Hij is niet tot Rutte veroordeeld, maar tot de oppositie. Femke Halsema is dealmaker.

Onderwerpen