Ondertussen in New York: ‘Who the f*ck is Gert Wildurs?’

alex ringeling 10 sep 2010 Politiek

[[image file=”2010-09/willievs.jpg” alt=”de geinponem” align=”inline” ]]
Terwijl Geert Wilders (did you mean: Get Wilder?) in Nederland paniek veroorzaakt met zijn 11 september-speech tegen het plan een moskee cultureel centrum op enkele straten van Ground Zero te bouwen, lijkt men zich in de Verenigde Staten zelf weinig tot niets van de geblondeerde PVV’er aan te trekken. De naam Wilders zegt ze niet zo veel.

Op een artikel van de Associated Press  na, waarin hij welgeteld één keer genoemd wordt, is men in Amerika vooral bezig met de voorgenomen koranverbrandingen van Terry Jones, en niet met het protest van Geert Wolters en zijn vrienden waar overigens vrijwel niemand komt spreken. Er zijn tenslotte al maanden protesten tegen de bouw van het centrum, en dit specifieke protest springt daar niet uit. “Zelfs het rechtse FoxNews heeft moeite er een zinnig stuk over te schrijven,” zo wordt verteld aan HP/De Tijd.

Ook bij de maandelijks voor Nederlandse expats georganiseerde NLBorrels in New York City wordt er volgens een Nederlander die al jaren in New York woont ‘zelden over Wilders gesproken’. Zo zegt een expat, die niet met naam genoemd wil worden: “Wilders denkt misschien dat ie een paard is in dit spel, maar hij is slechts een minzaam pionnetje en niet eens onderdeel van de opening.”

Eelco Keij, voormalig medewerker van ex-minister Bert Koenders en ook al jaren in New York woonachtig, vertelt telefonisch aan HP/De Tijd: “Een peiling die ik in augustus deed onder Nederlandse New Yorkers die eventueel iets voelden voor een tegendemonstratie, wees na een aardige discussie uit dat men hem het liefst negeert.
Tijdens de eerste formatieonderhandelingen in Nederland was hij wel heel even in het nieuws, maar ook toen niet heel veel. Burgemeester Bloomberg zei toen over de aankomende reis van Wilders eigenlijk alleen dat ‘hij hoopte dat hij veel zou shoppen’. Wilders is hier totaal niet belangrijk. Zijn komst en zijn speech leven hier niet. Zelfs niet voordat hij werd ondergesneeuwd door koranverbrander Terry Jones.”

Het lijkt er dus op dat terwijl het reisje en de voorgenomen protestpreek van Gert Wilbert in Nederland de gemoedereren behoorlijk bezig houdt, die hele Great Wildoors ten westen van Scheveningen echt HE-LE-MAAL niemand ook maar iets interesseert.

Informateur Tjeenk Willink gaat wachten met zijn eindverslag tot na de speech van Kurt Windels, Eén Vandaag pakt vandaag uit met de toch in New York aanwezige Ayaan Hirsi Ali en had gisteren ook al een item over de kwestie, en de voor- en tegenstanders van Greet Wildance en/of de ‘moskee’ rollen in Nederland vechtend over elkaar heen, maar in de Verenigde Staten zelf lijkt dus vooralsnog de concensus: “Who the F*ck is Gert Wuldert?”

Reageer op artikel:
Ondertussen in New York: ‘Who the f*ck is Gert Wildurs?’
Sluiten