Spring naar de content

Redt de SGP de coalitie?

Bij het CDA is het nog steeds hommeles; de twee dissidente fractieleden, Koppejan en Ferrier, blijven dwarsliggen ondanks het dreigement ontslagen te worden. Hierdoor komt de toch al fragiele meerderheid van 76 zetels voor een rechts kabinet op losse schroeven te staan. Wordt de SGP de redding van een rechtse formatie?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Enige tijd geleden werd er al door de NRC gemeld dat dit het geval zou zijn, omdat de SGP formeel gedoogsteun zou geven. Dit bleek echter niet waar te zijn, en het bericht werd vrijwel direct tegengesproken door  fractievoorzitter Kees van der Staaij.

Intussen zijn de kaarten opnieuw geschud en lijkt het rechtse kabinet alsnog steeds dichterbij te komen. Maar is er, gezien de tweespalt in het CDA, dan alsnog gedoogsteun van de SGP nodig?

Van der Staaij zegt dat het goed is naar de twee zetels van de SGP te kijken, maar “geen grote broek aan te trekken”, zo konden we gisteren lezen in de Volkskrant: Een eigen rol van de SGP om een minderheidskabinet van VVD en CDA te gedogen is in deze ronde volgens Van der Staaij niet aan de orde. De SGP heeft twee zetels en kan voor een steviger basis in het parlement zorgen, zeker als er bij het CDA twee dissidenten zijn.” Formeel gedoogt de SGP dus niet het rechtse minderheidskabinet, maar het lijkt er wel op dat de SGP informeel wel haar steun geeft.

Menno de Bruyne, voorlichter van de SGP zegt hierover tegen HP/De Tijd: “In beginsel stelt de SGP zich altijd constructief op naar een coalitie, dus ook naar deze centrum-rechtse coalitie. Maar formeel gedogen is nu in het geheel niet aan de orde. Laat staan het ‘redden van de coalitie’. Zeker ook omdat Maxime Verhagen nu zegt dat hij alle 21 kikkers nog in de wagen heeft, en er dus naar zijn zeggen geen sprake is dat de twee loyalisten, of dissidenten, een probleem vormen.”

“Staatsrechtelijk gezien is het (aanstaande) kabinet ook helemaal niet in gevaar, dat gebeurt pas als er een motie van wantrouwen een meerderheid krijgt. Dan kun je verder kijken. Maar die motie is er niet, dus vooralsnog stelt de SGP zich wel constructief op, maar zal daarentegen nooit haar standpunten verloochenen. Daarbij moet je je afvragen of het wenselijk is, nòg een partij die gedoogsteun moet geven aan een minderheidskabinet.”