Ronald en de karaktermoordenaar

import de kring 10 sep 2010 Cultuur

Ronald Plasterk kan zich er, tien jaar na dato, nog steeds over opwinden: de karaktermoord van Vrij Nederland op PvdA-voorzitter Marijke van Hees.

“Ze werd beschuldigd van fraude en dat was nergens op gestaafd, en naar later bleek onwaar,” memoreert de oud-PvdA-minister in het vorige week verschenen jubileumnummer van VN.

Het VN-artikel waar Plasterk op doelt, verscheen op 9 september 2000 en leidde direct tot het aftreden van Van Hees als partijvoorzitter. Volgens het weekblad had ze zich schuldig gemaakt aan ‘op zijn vriendelijkst gezegd slordig declaratiegedrag’ en zou ze ‘een discutabele opvatting’ hebben ‘over het verschil tussen mijn en dijn’.

Pikant detail: een van de auteurs van het onzinverhaal in VN was Tino Wallaart, een voormalig PvdA-functionaris die zich in 1999 danig had ingespannen om niet Van Hees maar zijn boezemvrienden Lennart Booij en Erik van Bruggen tot partijvoorzitters gekozen te krijgen.

Nóg pikanter: toen Plasterk in 2007 minister werd en hij een politiek assistent mocht aanstellen, viel zijn oog op… ex-VN-redacteur Tino Wallaart. Wie het nog snapt, mag het zeggen. FV>

Reageer op artikel:
Ronald en de karaktermoordenaar
Sluiten