Wilders over de grens

Pim van den Dool 10 sep 2010 Politiek

Ondanks alle commotie zal PVV-leider Geert Wilders aanstaande zaterdag dan toch van zich laten horen vanuit New York, alwaar hij zal demonstreren tegen de bouw van een moskee in de buurt van Ground Zero. Nu is Wilders in het verleden wel vaker buiten onze landsgrenzen van leer getrokken, maar ditmaal is men bang voor ernstige imagoschade

‘Genoeg is genoeg. Laten we ophouden met politiek-correct gedraai en gekonkel. De kern van het probleem is de fascistische islam, de zieke ideologie van Allah en Mohammed zoals neergelegd in de islamitische Mein Kampf: de Koran.”

Aldus Geert Wilders in augustus 2007, toen hij in de Volkskrant een Koranverbod bepleitte. Het citaat is waarschijnlijk een van zijn meest ferme uitspraken over de islam de afgelopen jaren. Als Wilders zaterdag spreekt in New York, gebruikt hij naar verwachting woorden van dezelfde strekking. Hij woont daar een demonstratie bij tegen de bouw van een moskee in de buurt van Ground Zero.

Tegenstanders van zijn optreden vrezen dat Nederland ernstige imagoschade kan lijden in het buitenland, omdat de PVV tot afgelopen vrijdag met VVD en CDA onderhandelde over de vorming van een rechts minderheidskabinet. Omdat die onderhandelingen voorbij zijn en de kans klein is dat de PVV nog aan bod komt tijdens de huidige formatie, staat Wilderskomende zaterdag iets minder in de schijnwerpers. Aan de andere kant biedt dit de PVV-leider de mogelijkheid volledig vrijuit te spreken. Hij kan, om met de termenvan CDA-dissident Ab Klink te spreken, ‘voluit op het orgel’ gaan.

Wilders’ speech bij Ground Zero is bepaald niet het eerste optreden van de PVV-leider in het buitenland. De afgelopen jaren reisde hij geregeld door de Verenigde Staten, Israël en een reeks Europese landenom de westerse wereld te waarschuwen tegen wat hij ‘de islamisering van onze samenleving’ noemt. Hij hield toespraken, nam prijzen in ontvangst, gaf tal van interviews en vertoonde zijn film Fitna. Wat belooft dat alles voor zijn speech op zaterdag? HP/De Tijd zet zes van zijn opmerkelijkste optredens in het buitenland op een rij.


1Speech in Israël, Jeruzalem14 december 2008

Wilders is te gast op de conferentie ‘Facing Jihad’ in Jeruzalem. Op uitnodiging van de Israëlische parlementariër Aryeh Eldad (zie kader) vertoont hij zijn film Fitna voor het eerst in Israël, het land waar hij in zijn studententijd een paar jaar woonde en dat hij zo zegt te bewonderen.

In een toespraak verbindt hij onvoorwaardelijke steun aan Israël met de wereldwijde strijd tegen de islam. “Israël ontvangt de klappen die voor ons allemaal bedoeld zijn. Dit is geen oorlog tegen Israël, maar een oorlog tegen het Westen. Het is de jihad.”

Dat Wilders optreedt in Jeruzalem, laat hij niet onopgemerkt. “Wij dragen Jeruzalem allemaal in ons bloed en onze genen. Wij leven en ademen Jeruzalem, omdat de waarden van het oude Israël de waarden van het Westen zijn geworden. Wij zijn Israël en Israël zit in ons.”

2 Speech in Verenigde Staten, Miami 27 april 2009

Bij de Florida Security Council (FSC) neemt Wilders de Freedom of Speech Award in ontvangst. De FSC is, zoals veel organisaties die Wilders in Amerika bezocht, een anti-islamitische actiegroep die steun geniet onder een kleine groep conservatieve Amerikanen. Voor clubs als de FSC trok Wilders het felst van leer.

In Miami houdt hij zijn Amerikaanse gehoor voor dat ‘het Europa dat u kent van een toeristisch uitstapje op het punt staat in te storten’. Volgens Wilders riskeert Europa, dat zou worden ‘overgenomen’ door de islam, terecht te komen in ‘duizendjaren van duisternis’. Aan de hand van een karakterisering van de profeet Mohammed illustreert Wilders die duisternis. “Mohammed was een pedofiel, een veroveraar en een oorlogskrijger die geweld en het afslachten van ongelovigen predikte.”


Wilders ziet Nederland veranderen in ‘Hollandistan’ en Europa in ‘Eurabia’, maar de politieke elite wil dat maar niet zien. “De elite heeft zich tot de zieke filosofie van het cultuurrelativisme bekeerd. Tot het krankzinnige idee dat alle culturen gelijk zijn. En dat zijn ze niet. Onze cultuur is vele malen beter dan de islamitische. Ik zeg dat met trots.”

3 Interview op Deense televisie13 juni 2009

Geert Wilders wordt geïnterviewd door de Deense publieke omroep. In het interview benadrukt de PVV-voorman het ‘demografische gevaar’ dat Nederland en andere Europese landen zou bedreigen. Zo rekent Wilders voor dat in 2025 één op de drie in Europa geboren baby’s een islamitische achtergrond heeft.

De interviewer vraagt steeds hoeveel van de Europese moslims een probleem vormen. Wilders antwoordt dat het volgenshem om miljoenen, misschien wel tientallen miljoenen gaat. Hij verklaart zich nader: “Als je je als moslim aan onze wetten en waarden houdt, ben je welkom om te blijven. Maar als je een misdaad begaat of aan de sharia of jihad denkt, sturen we je het land uit. Dat is de rode lijn.”

De headline van veel krantenkoppen is al snel dat Wilders de ‘deportatie’ van miljoenen moslims uit Europa bepleit. Toenmalig PvdA-minister Eberhard van der Laan (Integratie) zegt dat Wilders ‘onzin uitkraamt’. “Die tientallen miljoenen criminele moslims bestáán niet,” aldus Van der Laan.

4 Persconferentie in Londen5 maart 2010

Nadat hem vorig jaar nog de toegang tot het land werd geweigerd, is Geert Wilders begin dit jaar wél welkom in Groot-Brittannië. In het Hogerhuis vertoont hij Fitna aan een handjevol belangstellenden, waarna hij een drukbezochte persconferentie voor de wereldpers geeft.


Tegenover onder meer persbureau AP en Fox News gaat Wilders – om met de termen van CDA’er Ab Klink te spreken – voluit op het orgel. Hij herhaalt zijn eerdere uitspraken dat de islam een ‘achterlijke cultuur’ en ‘fascistische ideologie’ is. De profeet Mohammed is dit keer ook een ‘barbaar’ en een ‘massamoordenaar’. De Koran, volgens Wilders een ‘verschrikkelijk boek’, noemt hij ‘gevaarlijker’ dan Hitlers Mein Kampf.

Wilders baart eveneens opzien door hard uit te halen naar de Turkse regering. Hij zegt niets tegen het Turkse volk te hebben, maar noemt de islamistische premier Erdogan een ‘volslagen idioot’. Even later herhaalt hij dat Turkije bestuurd wordt door ‘gestoorde mensen als premier Erdogan’.

5 Opiniestuk aan moslims wereldwijd 19 juli 2010

Op verzoek van de internationale website muslimsdebate.com heeft Wilders een ‘boodschap aan de moslims’ geschreven. De discussiesite over de islam vroeg Wilders uit te leggen waarom hij anti-islamis en ‘wat de moslims moeten doen’.

Wilders kiest een voor zijn doen gematigde, haast verzoenende toon. Hij beschrijft de angst die hij bij moslims signaleerde toen hij jaren geleden door de islamitische wereld reisde. Wilders citeert Churchill, die in islamistische landen een ‘fatalistische apathie’ voelde. Het bracht de voormalig Britse premier tot de conclusie dat er ‘geen sterker achterwaartse kracht ter wereld’ bestaat dan de islam.

Vervolgens lijkt Wilders moslims de hand te reiken. “Er zijn mensen die zeggen dat ik de moslims haat. Ik haat de moslims niet. Het doet mij verdriet dat de islam hen van hun waardigheid heeft beroofd,” zegt de PVV-leider. “De islam is onmenselijk, maar moslims zijn mensen en dus in staat tot liefde – die machtige kracht die Mohammed verachtte.” Hij noemt de profeet nog even fijntjes een ‘massamoordenaar, tiran en pedofiel’.


6 Interview op Australische televisie 29 augustus 2010

Wilders spreekt voor het eerst tijdens de formatieonderhandelingen over de islam. Het Australische tv-station SBS zendt op 29 augustus een vraaggesprek met de PVV-leider uit. Op Twitter benadrukt Wilders dat het interview anderhalve maand geleden is opgenomen. Waarom hij dat zegt, is niet duidelijk. Misschien wil Wildersbenadrukken dat de formatiebesprekingen op het moment van de opname nog niet gestart waren en dat hij vrijuit kon spreken.

Zijn teksten zijn inderdaad niet veel anders dan normaal. Tegenover de Australische interviewer noemt Wilders de islam een ‘gewelddadige ideologie’ die te vergelijken is met het communisme en het fascisme. “Zo moeten we de islam ook behandelen. Als we dat niet doen, eet de islam ons op.”

Grote vraag is of Wilders zaterdag in New York dezelfde toon en woorden kiest. Nu zijn partij niet langer met de VVD en het CDA over rechtse samenwerking praat, belet niets Wilders om zijn volgendefrontale aanval op de islam te lanceren. Eerder liet Wilders al weten absoluut niet van plan te zijn om zijn toon te matigen. Hij noemde de bouw van ‘die verschrikkelijke moskee’ nabij Ground Zero een ‘enormegotspe’. Wilders twitterde over zijn bezoek:”Vandaag vlucht en hotel New York definitiefgeboekt. Goed gevoel. Belangrijke speech. Niemand houdt me tegen.”

Reageer op artikel:
Wilders over de grens
Sluiten