Spring naar de content

Formatiewatch: de Eerste Kamer gaat rellen

Niet geheel onverwacht heeft tussen-informateur Herman Tjeenk Willink de majesteit vanmorgen geadviseerd Ivo Opstelten een VVD-PVV-CDA-kabinet te laten onderzoeken. Maar in zijn verslag staat iets opmerkelijks: de Eerste Kamer is voornemens haar tanden te laten zien. "Daarbij neemt de Eerste Kamer tevens in acht dat de Tweede Kamer in constitutioneel opzicht als zodanig en ten opzichte van de Eerste Kamer een eigen positie inneemt, [[popup file="2010-09/brief_eerste_kamer.jpg" description="onder meer door de wijze van samenstelling" align="inline" ]]." De boodschap? De Eerste Kamer is geen 'juridische stempelmachine'.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

De opmerking over de Eerste Kamer is van belang omdat de majesteit vanaf het begin heeft aangedrongen op 'een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal'. Dat zijn dus beide Kamers. En qua Eerste Kamer is er een probleem. VVD en CDA hebben daar geen meerderheid: 35 van de 75 zetels. De PVV zit niet eens in de senaat.

In de Tweede Kamer bestaat logischerwijs een meerderheid voor de voorgenomen constellatie, de Eerste zou echter weleens uit een ander vaatje kunnen gaan tappen. De vraag is nu of dit een dode letter is in de opdracht van de majesteit of dat dit daadwerkelijk een probleem gaat opleveren. Want dan zou het nog weleens een heel ander spel kunnen worden. Sterker nog: Job Cohen kan zelfs in beeld komen. Enfin, we zijn er nog niet.