Spring naar de content

‘Wilders, The Movie een nieuw dieptepunt’

Gisteravond was ie eindelijk op tv: de veelbesproken sex & drugs-documentaire Wilders the movie, waarin Joost van der Valk en Mags Gavan de PVV-leider een half jaar tevergeefs te spreken probeerden te krijgen. Hoe goed was de docu?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wilders the movie blijft hangen in kennis die iedereen inmiddels al heeft, vindt Bert Brussen van GeenStijl. Er komen geen nieuwe feiten boven tafel. Het meest opvallende is de subjectieve en sturende commentaarstem van Van der Valk, meent hij. Wie zijn eigen film zo becommentarieert kan niet volhouden een ‘evenwichtige’ film te hebben gemaakt. De PVV-stemmers die ten tonele worden gevoerd krijgen zonder context alle ruimte om hun verhaal te doen. Dat levert een verrassend positieve kijk op het PVV-electoraat op.

De media melken elke handeling en uitspraak van Wilders tot de laatste druppel uit, zonder ook maar enige greep te krijgen op zijn strategie en motieven, vindt Hans Beerekamp van het NRC Handelsblad. “Een nieuw dieptepunt, ondanks de hooggespannen verwachtingen,” zo betitelt hij de documentaire.

Jean-Pierre Geelen van de Volkskrant vindt Wilders, The Movie zeker ‘anders’ – vooral omdat het Van der Valk maar niet lukte om in de buurt van Wilders te komen. Interviewaanvragen werden stelselmatig afgewezen. Werken in opdracht van de VPRO is ook niet echt een goede binnenkomer bij Wilders. In de film zelf wordt meer gesuggereerd dan aangetoond, aldus Geelen. ‘Hardste’ punt was de vraag of Wilders geheimagent voor Israel is. Van der Valk sprak met een oud-Mossadman in Israel, die verklaarde dit zeer onwaarschijnlijk te achten. Twee schilderijtjes die Wilders geschilderd zou hebben waren voor Geelen uiteindelijk nog een verrassende item in een verder teleurstellende documentaire.

De film is hier te bekijken.

Onderwerpen