Defensie werkt aan gevechtstenue voor vrouwen

Tineke Haegens 14 sep 2010 Politiek

[[image file=”2010-09/ukrainian_army.jpg” align=”inline” ]]
Bij vrouwelijke militairen is er behoefte aan een aangepast gevechtstenue. De dames hijsen zich dagelijks in unisekspakken die vooral voor mannen gemaakt zijn. Defensie werkt nu aan een vrouwenlijn.

In het Amerikaanse leger is een nieuw ‘combat uniform’ in de maak, dat speciaal wordt ontworpen voor vrouwelijke militairen. Broek en jas komen allebei in dertien verschillende maten.  

In Nederland hebben dames een aangepast dagtenue op maat, zegt Patricia Sonneveld, persvoorlichter van het ministerie van Defensie, maar ook hier is het gevechtstenue nog niet aangepast op de vrouwelijke maten. De standaardmaten zijn nu nog hoofdzakelijk gebaseerd op de mannelijke anatomie en deze kleding is niet altijd comfortabel voor vrouwen. Mannen hebben over het algemeen bredere schouders en smallere heupen. Sommige vrouwen lopen dus in gevechtskleding die niet goed past. 9% van het militaire personeel in Nederland is vrouw.

Sonneveld benadrukt dat de gevechtsuniformen geen specifieke mannenmaten zijn, maar uniseksmaten en dat deze voor de grootste groep vrouwen passend zijn. Bovendien kan personeel met afwijkende lichaamsmaten op maat gemaakte kleding krijgen.

Het kledingbedrijf van Defensie, het Kleding- en Persoonlijke uitrustingbedrijf (KPU), werkt op dit moment aan een nieuwe lijn ‘gevechtstenue voor vrouwen’, in samenwerking met een klankbordgroep van vrouwelijke militairen. Defensie kan niet aangeven wanneer de nieuwe lijn van vrouwenmaten beschikbaar zal zijn. Na de kabinetsformatie worden de nieuwe budgetten en prioriteiten vastgesteld.

Hoe de uniformen eruit gaan zien, is nog niet bekend. Onze vrienden van Google hebben alvast een paar kokette suggesties.

[[ poll uid=246 ]]

Reageer op artikel:
Defensie werkt aan gevechtstenue voor vrouwen
Sluiten