Spring naar de content

Massaal met vakantie

Op vakantie in 2030 wordt geen pretje. Door de enorme drukte worden de grootste bezienswaardigheden zo goed als onbereikbaar. Gaat de techniek een oplossing bieden?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Peter uit Emmeloord is in juli naar het Louvre geweest. Toen hij thuis kwam, tikte hij op de recensiewebsite Zoover.nl zijn gram van zich af. “Afschuwelijk druk. Lange rijen voor de kassa, in een dikke stroom mensen allemaal tegelijk naar de Mona Lisa en ook in de andere zalen veel te druk. In een museum heb je ruimte nodig en moet je in alle rust de kunstwerken kunnen bekijken. Dat was toen wij er waren niet mogelijk. Na een uur hadden we het helemaal gehad, terwijl de planning was om het grootste deel van de dag daar door te brengen.”

Peter vond het erg druk in het Louvre. Maar het wordt nog véél drukker in het Louvre. En daar niet alleen. Overal ter wereld wordt het dringen bij de grote toeristische attracties. Musea, natuurparken, beroemde bouwwerken: overal waar nu al een fikse wachtrij staat, zal de rij in 2030 nog veel langer zijn. Op vakantie gaan wordt, nog meer dan nu, een beproeving van het geduld. “We moeten ons in de toekomst voorbereiden op grote mensenmassa’s,” zegt de Rotterdamse hoogleraar toerismemanagement Frank Go.

“Als de ontwikkelingen doorzetten, wordt het op veel plaatsen heel erg druk,” zegt Ton van Egmond, docent toerisme aan de NHTV hogeschool in Breda. Je zou bijna tegen Peter uit Emmeloord willen zeggen dat hij blij mag zijn dat hij nú al in het Louvre is geweest. Waar komen al die nieuwe vakantiegangers vandaan?

Lees meer.

Onderwerpen