Spring naar de content

Massaal met vakantie

Op vakantie in 2030 wordt geen pretje. Door de enorme drukte worden de grootste bezienswaardigheden zo goed als onbereikbaar. Gaat de techniek een oplossing bieden?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Peter uit Emmeloord is in juli naar het Louvre geweest. Toen hij thuis kwam, tikte hij op de recensiewebsite Zoover.nl zijn gram van zich af. “Afschuwelijk druk. Lange rijen voor de kassa, in een dikke stroom mensen allemaal tegelijk naar de Mona Lisa en ook in de andere zalen veel te druk. In een museum heb je ruimte nodig en moet je in alle rust de kunstwerken kunnen bekijken. Dat was toen wij er waren niet mogelijk. Na een uur hadden we het helemaal gehad, terwijl de planning was om het grootste deel van de dag daar door te brengen.”
Peter vond het erg druk in het Louvre. Maar het wordt nog véél drukker in het Louvre. En daar niet alleen. Overal ter wereld wordt het dringen bij de grote toeristische attracties. Musea, natuurparken, beroemde bouwwerken: overal waar nu al een fikse wachtrij staat, zal de rij in 2030 nog veel langer zijn. Op vakantie gaan wordt, nog meer dan nu, een beproeving van het geduld. “We moeten ons in de toekomst voorbereiden op grote mensenmassa’s,” zegt de Rotterdamse hoogleraar toerismemanagement Frank Go.
“Als de ontwikkelingen doorzetten, wordt het op veel plaatsen heel erg druk,” zegt Ton van Egmond, docent toerisme aan de NHTV hogeschool in Breda. Je zou bijna tegen Peter uit Emmeloord willen zeggen dat hij blij mag zijn dat hij nú al in het Louvre is geweest.
Waar komen al die nieuwe vakantiegangers vandaan? De reisindustrie is slachtoffer geworden van haar eigen succes. Met tweehonderd miljoen werknemers is het toerisme momenteel al een van omvangrijkste bedrijfstakken ter wereld. En hoewel de crisis tot een korte dip leidde, zet de groei onvermijdelijk door. Dat komt vooral door opkomende economieën met een uitdijende middenklasse. In toerismekringen wordt gesproken over de BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China. Het zijn landen waar het aantal vakantiegangers met procenten per jaar toeneemt. In 1995 gingen er nog 4,5 miljoen Chinezen naar het buitenland op vakantie, in 2020 kunnen het er weleens honderd miljoen zijn. En in 2030 nóg meer.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.