Spring naar de content

Snapt minister Hirsch Ballin het allemaal nog wel?

Minister van justitie Ernst Hirsch Ballin verkeert in zwaar weer. Nu hij wellicht binnenkort niet terugkeert in een nieuw kabinet als minister van Justitie, lijkt hij de grip een beetje te verliezen. Zo lezen we vandaag alleen al over drie verschillende onderwerpen in de kranten artikelen waaruit dit naar voren lijkt te komen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Zo is er al enige tijd behoorlijk wat ophef over het plan van de minister om websites te kunnen afsluiten zonder tussenkomst van een rechter-commissaris. Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom heeft, samen met een groep andere belangenorganisaties, wetenschappers en internetondernemers een brief gestuurd naar Hirsch Ballin om te wijzen op de verregaande consequenties van dit wetsvoorstel, dat censuur in de hand zou werken en de persvrijheid beknot. De minister lijkt dus niet geheel en al te weten wat hij nu met dat grote boze internet aan moet.

Maar dit is niet het enige. SP’er Ronald van Raak beschuldigt de minister van kaalslag bij de politie. Mensen zouden ontslagen worden en politiebureaus gesloten in verband met de voorgenomen bezuinigingen. De minister ontkent dit met klem, maar, zo zegt van Raak: “De minister weet bij god niet wat er bij de politie gebeurt.”
Of hij daadwerkelijk niet weet wat er gebeurt bij de politie, is de vraag. Feit is wel dat de politie zelf zegt niet meer aan werken toe te komen wegens te weinig mankracht en te veel administratie. En dan zijn de vermeende bezuinigingen nog niet eens doorgevoerd.

Ook is er nog de kwestie van de databank voor vingerafdrukken. De Tweede Kamer maakt zich flink zorgen over het feit dat de minister gezegd zou hebben dat deze gebouwd zal worden door een Frans commercieel bedrijf. Hero Brinkman (PVV), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en eerdergenoemde Ronald van Raak stelden hierover vragen. De woordvoerder van Hirsch Ballin stelde echter in antwoord hierop dat hij verkeerd begrepen is in deze zaak, en zegt: “De minister heeft in de Kamer gezegd dat hij niet precies wist hoe het zat.”

De laatste loodjes van zijn kabinetsperiode lijken de minister dus nogal zwaar te vallen. Wellicht is het voor de  geplaagde Hirsch Ballin dus maar goed dat er nu vrij snel een formatie lijkt te komen. En misschien is het voor de (ooit wegens de IRT-affaire onder druk afgetreden) minister maar beter om wat rust te nemen en niet voor een derde keer op Justitie terug te keren.