Buzz top-3: Bleker, Lanoye & Van Velzen

bouke sonnega 17 sep 2010 Cultuur

1. HENK BLEKER (Onstwedde, 1953)Ab Klink klapt uit de school. Volgens hem was er namelijk nog een vierde dissident in bij het CDA: niemand minder dan partijvoorzitter Henk Bleker. Hij zou de onderhandelingen met de PVV ‘niet meer zien zitten’. Uiteindelijk draaide hij bij en volgde de lijn van Verhagen.

2. TOM LANOYE (Sint-Niklaas, 1958) – ‘Vijftien jaar had de badkamer met de caravanafmetingen probleemloos dienstgedaan, de sporadisch gekneusde knie niet te na gesproken van wie zich, zijn toilet makend of zich scherend voor het lavabootje, te bruusk omdraaide en aan den lijve moest ervaren hoe gering de speling was gebleven tussen rand en wand.’  Voor deze zin kreeg schrijver Tom Lanoye de jaarlijkse Tzum-prijs voor de mooiste geschreven zin in de Nederlandse taal. Prijzen krijgt hij ook; een geldbedrag dat gelijk is aan het aantal woorden in de zin. In dit geval: 49 euro. Van harte!

3. GEKE VAN VELZEN (Amsterdam) – Maakte De Telegraaf boos door het nieuwe kabinet ‘Bruin 1’ te noemen, iets wat de rest van Nederland al een half jaar doet. De krant ontdekte hier namelijk een Godwin van hier tot Tokio. Bruin 1 = Bruinhemden = Nazi-Duitsland. Volgens VVD’er Robert Flos is de term Bruin 1 natuurlijk ‘stemmingmakerij van de hoogste orde’. Die gekke PvdA’ers ook! Schande!

Vorige week: 1. Grol. 2. Jones. 3. Van Oranje-Nassau

Reageer op artikel:
Buzz top-3: Bleker, Lanoye & Van Velzen
Sluiten