En Johan, wat vind je van koploper Ajax?

niek stolker 20 sep 2010 Cultuur

Feyenoord was gisteren geen partij voor Ajax, dat de koppositie in de Eredivise overnam van PSV. De club heeft het beste doelsaldo (+13) en haalde 16 punten uit zes wedstrijden. Kortom: de beste seizoensstart sinds mensenheugenis. Toch, Johan Cruijff?

Nou, nee. “Laat ik er maar niet omheen draaien: dit Ajax is nog slechter dan de ploeg uit de periode voordat Rinus Michels in 1965 bij de club kwam,” schrijft het Orakel van Betondorp in zijn column in De Telegraaf.

Even het geheugen opfrissen. Het seizoen 1964/1965 eindigde Ajax als dertiende van de toen zestien eredivisieclubs. Het slechtste seizoen aller tijden.

Cruijff: “Dat de club nu bovenaan de eredivisie staat zegt me (…) weinig, want met mijn ogen is niets mis. Intussen blijft directeur Rik van den Boog roepen dat de opleiding prima is, worden drie dezelfde type spitsen gekocht en zijn er geen buitenspelers.”

En: “Net als tweeënhalf jaar geleden kom ik tot dezelfde conclusie: er moet een grote bezem door Ajax. Toen wilde ik zelf nog de jeugdopleiding rigoureus aanpakken, alleen wilden de mensen op wie ik rekende dat uiteindelijk niet uitvoeren. Met alle gevolgen van dien.”

Cruijff eindigt zijn column met een rigoureus advies: “In het belang van de club zou daarom iedereen moeten vertrekken. En dan helemaal opnieuw beginnen, net zoals in 1965.”

[[ poll uid=250 ]]

UPDATE, 16.48 uur – De clubleiding van Ajax kan zich niet vinden in de harde kritiek van Cruijff.

Reageer op artikel:
En Johan, wat vind je van koploper Ajax?
Sluiten