Spring naar de content

Twente-fan Joop Atsma (CDA) wil geen Douglas in Oranje

Bondscoach Bert van Marwijk zou de Braziliaanse FC Twente-speler Douglas graag een Nederlands paspoort cadeau doen. Goede verdedigers zijn namelijk dun gezaaid in Oranje. CDA en VVD zijn echter tegen een versnelde naturalisatie van de topspeler. Gaat zelfs Twente-fan en CDA-Kamerlid Joop Atsma tegen de versterking van Oranje stemmen? “Ja, ik vind niet dat topsporters sneller een andere nationaliteit mogen krijgen dan bijvoorbeeld topvullismannen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Meneer Atsma, u bent FC Twente-supporter. Oranje-ervaring voor Douglas is toch een verrijking voor uw team?
“Absoluut, maar wil je Nederlander worden, dan moet je aan de voorwaarden voldoen. Dat geldt voor topjournalisten, voor topvullismannen en dus ook voor topvoetballers als Douglas. We hebben overigens geen enkele garantie dat Douglas ook opgesteld zou worden in Oranje.”

Dus als pakweg Lionel Messi Nederlander zou willen worden, zou u wél voor zijn?
“Nee, dan ook niet. Ik vind dat je daar heel erg mee moet uitkijken. Iedereen moet zich gewoon aan de regels houden. Wat moeten we dan doen met geweldige musici of geweldige medici?”

In de VS maakt men wel uitzondering voor toppers.
“Wij gaan voor Nederlands beleid. Het is mij ook een gruwel dat Golfstaatjes totale sportequipes willen opkopen. Stel je voor: morgen heeft de Nederlandse skibond budget over en gaan ze op zoek naar een paar getalenteerde Oostenrijkers. Het zou populistisch zijn daar in mee te gaan.” 

PvdA en D66 zijn vóór versnelde naturalisatie van Douglas.
“Ik vind dat gemakkelijk opportunisme. Kopen we morgen een heel team bij elkaar? Zo werkt het niet. Waarom nu wel een uitzondering maken?”

En zo wordt de sterverdediger van uw team dus geen international.
“Hij kan altijd nog in het Braziliaanse elftal komen. Dat zou ook zeker een verrijking zijn voor FC Twente.”

Onderwerpen