De HP Award

import fotoprijsvraag 24 sep 2010 Cultuur

Met de Harvest Photography Award willen cultuurpodium De Nieuwe Oogst in Rotterdam en HP/De Tijd de fotojournalistiek stimuleren. Wij erkennen het maatschappelijke, journalistieke en kunsthistorische belang van documentairefotografie in Nederland en willen het genre weer zijn unieke plek teruggeven in de gedrukte media. En wie kan daar beter voor zorgen dan de nieuwste lichting fotografen? Zij zijn opgegroeid met nieuwe media en richten zich daarom op allerlei platformen en nieuwe mogelijkheden. De Nieuwe Oogst en HP/De Tijd bieden deze nieuwe fotografen graag een eerste podium. Wij willen de talenten ‘oogsten’, een goede begeleiding bieden en zo behouden voor het Nederlandse publiek.

Of het nou 1877 is, net na de Tweede Wereldoorlog of in de jaren tachtig, de stad duikt steeds weer op als belangrijk onderwerp van de documentairefotografie. Steden zijn voortdurend in ontwikkeling en laten als eerste sociaal-maatschappelijke trends zien, positieve én negatieve.

Volgens de jonge Amerikaanse denker Parag Khanna worden steden in de toekomst zo belangrijk dat we de wereld in 2050 niet meer indelen in naties, maar in netwerken van grote steden. Deze bolwerken van kennis, macht en innovatie zullen de wereldgeschiedenis gaan schrijven, niet de landen.

De Grote Stad is dan ook een thema dat vele vragen oproept; vragen die als leidraad kunnen dienen voor een fotoreportage. Hoe vind je als nieuwkomer je weg in een grote, moderne stad? Hoe reageer je als geboren en getogen bewoner op de snelle veranderingen? Beïnvloed jij de stad of beïnvloedt de stad jou? Hoe leef je als grotestadsbewoners met elkaar? Of langs elkaar heen? En hoe zou je het verlangen naar de grote stad in beeld brengen? Hoe modern is de grote stad, hoe ouderwets? Wat zijn de plekken van onvermoede schoonheid? Is een grote stad een hongerig monster dat alles opslokt en kapotmaakt? Of juist het creatieve hart en laboratorium van het nieuwe Nederland? Deze inspirerende vragen kunnen als uitgangspunt dienen voor het werk dat je kunt insturen voor de eerste HP Award.

HP/De Tijd en De Nieuwe Oogst zijn op zoek naar de jonge fotografietalenten van Nederland. Ben je niet ouder dan 28 jaar en houd je je bezig met documentairefotografie? Dan nodigen we je van harte uit om je via www.hpaward.nl aan te melden en deel te nemen aan deze wedstrijd.


Je hebt de ruimte om tien foto’s te uploaden die worden beoordeeld door een jury van gerenommeerde experts. De laatste dag waarop je je nog kunt aanmelden is 10 november 2010.

De winnende fotograaf (m/v) krijgt een fullcolour-publicatie van zijn serie in de best gelezen HP/De Tijd van het jaar: het kerstnummer van 2010. Tevens ontvangt hij een bedrag van €5000 waarmee hij zich kan toeleggen op het verder uitwerken van zijn documentaireonderwerp en zich kan professionaliseren.

Daarnaast wordt de winnaar een jaar lang vertegenwoordigd door galerie Bob Smit in Rotterdam, krijgt hij een extra tentoonstelling van nieuwe werken in de galerie, en een extra tentoonstelling via stichting Toonzaal.

Juryleden van de Harvest Photography Award: Antoinette Laan (wethouder Kunst en Cultuur Rotterdam) Bas Vroege (directeur Paradox, producent van fotografie- en filmprojecten) Ayatollah Musa (fotograaf en curator van De Nieuwe Oogst) Eduard van Holst Pellekaan (hoofdredacteur a.i. HP/De Tijd) Ruud Visschedijk (directeur Nederlands Fotomuseum Rotterdam) Teun Voeten (antropoloog en oorlogsfotograaf, werkt voor onder andere Vanity Fair en The New York Times)

De prijsvraag wordt ondersteund door ProFotonet, Galerie Bob Smit, De Nieuwe Oogst en HP/De Tijd.

Reageer op artikel:
De HP Award
Sluiten