De kunstenaar Castricum

import vooraf 24 sep 2010 Leven

Rutger Castricum houdt zich afzijdig van de politici, journalisten en ambtenaren op het Binnenhof, waar hij voor het tv-programma PowNews aan het werk is. Hij wil er niet bij horen, hij wil ontregelen, het andere gezicht van politici laten zien. Daar moet je, murw gebeukt door de immer doodernstige riedels van andere publieke parlementaire verslaggevers als Dominique van der Heyde en Ferry Mingelen, blij om zijn. Castricum relativeert de boel bijvoorbeeld door aan Mark Rutte te vragen of hij nog geneukt heeft. “Het doel (-) is om hem even aan het schrikken te maken (-). Dan moet hij schakelen in zijn hoofd, en dat zie je. Die verrassing, dat vind ik leuk,” aldus Castricum in Het Parool van afgelopen zaterdag.

Castricum zegt dat de jongens van PowNed hun publieke omroepavontuur vooral als een grote grap willen blijven zien, maar dat ze ‘heel diep’ ook de brandende ambitie voelen om ‘iets goeds’ te maken. Wat zou dat ‘iets goeds’ kunnen zijn? In het Parool-interview is Castricum daar niet duidelijk over. Hij zegt zijn journalistieke werk enkel als spel te zien. Het ontregelen en ongrijpbaar zijn dient geen ander (hoger) doel, maar is een doel op zich.

Het duurde even voordat het tot uw voorafjeschrijver doordrong, maar wat Castricum doet – of beter: maakt – is niets minder dan kunst. L’art pour l’art in de traditie van negentiende-eeuwse auteurs als Gautier, Cousin en Poe. Net als bij hen staat bij Castricum de intrinsieke waarde van het werk centraal. Noties dat kunst bruikbaar zou moeten zijn, nut of morele rechtvaardiging zou moeten hebben, worden lachend afgewezen. Sterker nog, morele subversiviteit – ‘Heb je nog geneukt?’ – is het kenmerk van kunst om de kunst.

Dit plaatst het komende kabinet voor een interessante uitdaging. Dat de Publieke Omroep moet krimpen, is duidelijk. Maar wat laat je ongemoeid en waar ga je snijden? Voor een rechts kabinet ligt het in de rede om daar te snijden waar de kunst – een van die hoofduitwassen van de linkse kerk – zich het driftigst manifesteert. Aan een PVV-stemmer met een schamel pensioen kun je onmogelijk uitleggen dat je geld geeft aan een elitaire kunstenaarskliek die dingen roept als: “Vijf jaar belastingcenten verbrassen – daar zit een inconsequentie in die ik helemaal te gek vind.”

Als het nieuwe kabinet lef heeft, gooit het PowNed meteen uit het bestel.


Eduard van Holst Pellekaan (e.v.h.pellekaan@hpdetijd.nl)

Reageer op artikel:
De kunstenaar Castricum
Sluiten