Spring naar de content

Feministe: ‘Sexy? Nee, machtsmisbruik!’

Wat hebben ze gisteren gelachen op de marketingafdeling van Suit Supply. Drie weken na de lancering van hun prikkelende nieuwe wintermodecampagne is er ein-de-lijk een stel tuinbroeken boos. Adinda Veltrop, pr-consultant van het feministische tijdschrift LOVER, kreeg alle ruimte van de Volkskrant (twitpic van Suit Supply) om deze uitspatting van ‘machtsmisbruik’ aan de kaak te stellen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

De Shameless-campagne wordt volgens Veltrop, die zich voor dit artikel liet bijstaan door LOVER-redacteur Niels Vonberg, gekenmerkt door ‘een gebrek aan interactie en intimiteit tussen de personen in de foto’s’. “Een muze inspireert een kunstenaar, terwijl het model in de Suit Supply-campagne haar blik afwendt wanneer de jongeman even onder haar rokje kijkt.” Dit is volgens Veltrop ‘machtsmisbuik van zijn positie’.

Want: “Je ziet weliswaar een vrouwelijk lichaam, maar ze wordt niet als vrouw behandeld.” Haar blik is ‘afgewend, leeg, haar lichaamstaal star en zonder betrokkenheid’. De foto’s gaan volgens Veltrop niet om seks, maar om pure macht en dominantie.

Het model op de foto’s, Chantal Hanse, is het hier overigens niet mee eens. Op het web schrijft ze haar frustraties van zich af. “De mensen die zo hard over Suit Supply oordeelden, nagelden mij ook direct even aan een houten kruis. Wat voor een ‘domme, blonde sl*t’ moest ik wel niet zijn om mij hier voor te laten gebruiken?! Oordelen door te veroordelen, stoer hoor,” schrijft ze.

(Lees verder onder de foto.)

En: “Ik zie er waarschijnlijk laag begaafd en goedkoop uit, maar mijn soortgenoten vergeten een aantal niet onbelangrijke dingen in hun schandpaal offensief. Ten eerste heb ik zelf voor deze fotoshoot gekozen. Ik heb eerder met Carli Hermes gewerkt en ik vind het een fantastische fotograaf. Je kunt van de foto’s vinden wat je vind maar ik vind het klasse uitstralen. Het is een beetje op het randje ja, misschien soms zelfs een milimeter er over heen, maar het is gewoon netjes gedaan. In Nederland kijken we allang niet meer op van een bloot tepeltje hier en daar.”

Plus: “Feministes doen ook niet aan sex want mannen zijn vies. Sex is onderdanig, tenzij je bovenop gaat zitten en je vooral niet scheert. Nou… ik vond die mannen in Zuid Afrika helemaal niet vies. En dat is te zien op de foto’s.”

Maar ook: “De feministes denken dat de mannen mij gebruiken en het komt niet in ze op dat ik ze gebruik. Ik raak de mannen niet aan en laat ze smachten naar meer (of dat was de bedoeling). Mijn blik is niet leeg en mijn houding is niet star, ik ben in charge! Feminsten zijn ooit opgestaan voor gelijke rechten en ik kan oprecht zeggen dat ik geemancipeerd ben. Ik verdien hetzelfde, zo niet meer, als de mannelijke modellen op de foto’s.”

Feminste Veltrop, die zich overigens niet als ‘castrerende, lesbische feminist’ afficheert, eindigt haar Volkskrant-artikel met de vraag: “Is dit de representatie van mannelijkheid waar mannen zich mee willen identificeren?”