Spring naar de content

Surprise!

Of wilt u zich laten verrassen door de chef? Het is een be-kend slotrefrein uit de ballade van de zwarte brigade bij het uitreiken van de menukaart aan tafel. Nu zijn in de restaurants die aan een menu surprise doen veel gerechten die wel op de kaart vermeld staan vaak ook al een surprise: een salade is zelden iets met groene blaadjes, van de op papier bekende gerechten heeft de keuken doorgaans een eigenzinnige variant in petto en dan zijn er nog de inmiddels bekende edities van klassiekers. ‘Een tatin van’ is iets omgekeerds, een lasagne, marbré of zelfs spekkoek is iets gestapelds plus natuurlijk de chips, crèmes, schuimpjes en het onvermijdelijke schuim. Kunstenaars als Heston Blumen-thal (van The Fat Duck) hebben er lol in om de gast op het verkeerde been te zetten met vertrouwde smaken in vreemde vormen, zoals zijn bacon and eggs icecream, of juist vertrouwde vormen met onverwachte smaken zoals de lolly van ganzenlever van Jonnie Boer. Maar dan hebben we het over de adressen waar je per definitie heen gaat om verrast te worden, en dat is iets anders dan niet te weten waar het menu uit bestaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Over deze materie hebben we het aan tafel bij De Jonge De Jong, een restaurant op Katendrecht (Rotterdam) dat zichzelf van het predikaat table d’htes voorzien heeft. Dat meervoud klopt – de tent zit vol. Een in Delfts blauw beschilderde muur tegenover ramen met glasgordijntjes, met papier gedekte tafels en servetten van gezellig geruit worteldoek en een open keuken met daarin misschien wel de allerjongste patron cuisinier van het land: de 22-jarige Jim de Jong, wiens ouders overigens ook in de zaal zitten. Hun aanwezigheid hangt wellicht samen met de vandaag uitgereikte derde prijs in de Gouden Pollepel-verkiezing van het AD, die aan de achtermuur van de keuken prijkt. Winnaar was overigens een ‘serieus’ restaurant met een uitgebreide witte en zwarte brigade en de forse menuprijs die daar bij hoort.

Nu ontstijgt de menuprijs van De Jonge De Jong ook die van het eetcafé: er kan tot zes gangen gegeten worden, het (instap)menu van drie gangen kost €34 en valt in de bovenvermelde categorie ‘surprise’. Er komt wel alvast gratis water in beugelflessen, gesneden Turks brood en een fles witte Pays d’Oc huiswijn van €18. Het voorgerecht is met gestoofd konijn gevulde ravioli naast konijnfilet met wortel, girolles en een schuimende saus met vanille. Een ambitieus gerecht, door de wortel en vanille nogal zoet, maar toch indrukwekkend. De ambitie van De Jonge De Jong staat in elk geval haaks op de trend om zo simpel mogelijk te koken. Dat geldt ook voor het hoofdgerecht: een forse, voorbeeldig gegaarde moot zeeduivel met parelgort, pastinaak en pastinaakcrème – al met al ook weer aan de zoete kant, overigens. We schakelen over naar sauvignon blanc (Quincy, €37 per fles). Het nagerecht is een mooi bordje van panna cotta van zoethout met wel en niet gedroogde pruimen, vanillegelei en een bloemetje. Deze chef heeft ons verrast, en nog aangenaam ook.


De Jonge De Jong, Delistraat 52, Rotterdam. Tel. 010-2152764.